Chemgeneration odgaja nove znanstvene poduzetnike

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 04. travanj 2018. u 22:01
Predstavnici IRB-a i BASF-a na ugovaranju suradnje/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Kroz interaktivan pristup podučava ih se važnosti kemije i prirodnih znanosti u stvaranju održive budućnosti.

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu u srijedu je kao rezultat suradnje IRB-a i kemijske kompanije BASF predstavljen međunarodni znanstveni program Chemgeneration, za učenike od 14 do 18 godina. U sklopu Chemgenerationa održavat će se besplatne radionice, prikladne za sve bez obzira na sklonost i nadarenost za prirodne znanosti, a cilj je  praktičnim vježbama nove generacije podučiti o važnosti kemije i prirodnih znanosti u stvaranju održive budućnosti.

"Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku surađivati sa studentima i znanstvenicima s jedne od najprestižnijih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, IRB-a, i što su upravo naši partneri na Chemgeneration projektu koji bi zahvaljujući kvaliteti i kompleksnosti trebao imati važnu odluku u edukaciji srednjoškolaca o održivu razvoju", poručio je izvršni direktor BASF-a Croatia Simon Franko.  

Suvremeni problemi
Isti je dan održana i prva radionica na kojoj su učenicima Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca predstavljeni modeli održivog razvoja. Chemgeneration, inače, podrazumijeva ciklus od 20 interaktivnih radionica gdje će se srednjoškolci uz stručno vodstvo baviti rješavanjem nekih od najvećih suvremenih problema, ističu organizatori.  Učenici će tako moći naučiti kako reciklirati papir, izraditi sustav za filtriranje vode, provesti elektrolizu metala te dokazati kako određene vrste plastike razgraditi u svega nekoliko tjedana.

Prijave za BASF radionice mogu podnijeti nastavnici ili same škole, a svi detalji mogu se pronaći na internetskoj stranici Chemgenerationa. "Jedna od ključnih misija IRB-a je i popularizacija znanosti u široj zajednici, pogotovo među mladima. Zahvalio bih BASF-u što je IRB prepoznao kao idealnog partnera za projekt Chemgeneration. U program je uključeno 12 kemičara s Instituta koji će kao voditelji radionica sudjelovati u njemu, a poznajući njihov entuzijazam i predanost u radu, siguran sam da će ga uspješno prenijeti i na mlade te im usaditi ljubav prema znanosti", kazao je ravnatelj IRB-a David Matthew Smith. 

U još 11 zemalja
Osim u Hrvatskoj ovaj se BASF-ov znanstveni program održava još u 11 srednjoeuropskih zemalja u suradnji s najprestižnijim institucijama. "Razvoj tehnologije nosi sa sobom i neželjene posljedice u smislu zagađenja okoliša, pa je naša dužnost i obveza brinuti se o tome da se zagađenje svede na minimum", pojasnio je voditelj radionica iz programa Chemgeneration Tomislav Portada, kemičar i znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković.

Korisna sirovina

Smanjiti zagađenje
Glavna tema ovih praktičnih i edukativnih radionica jest upravo kako utjecaj ljudskog djelovanja kroz tehnologiju na okoliš što više smanjiti. To možemo postići i iskorištavanjem otpada kao sirovine i obnovljivog izvora za nove proizvode, objašnjava Tomislav Portada s IRB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close