Četiri ključna problema koja usporavaju Wi-Fi i kako ih riješiti

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2016. u 08:31
FOTO: THINKSTOCK

Jedna od stvari koje vas u najmanju ruku mogu živcirati, ali i usporavati u objavljanju posla ili traženju hitnih informacija, je spora veza na internetu.

Prije nego ljutito zgrabite telefon kako bi se 'istresli' na operatera, postoje savjeti koje je objavio USA Today, a koji bi vam mogle pomoći da otkrijete zašto vam je veza spora.

Jedan od čestih razloga zašto vam je internet usporio može biti jer ga netko drugi koristi istovremeno. Primjerice, imate jako jednostavnu šifru ili je uopće nemate, pa vam se netko od susjeda 'prikopčao' na vezu. To može jako usporiti vašu vezu.

Također, zbrojite broj uređaja u vašem domu koji su na internet spojeni preko jedinog rutera koji imate. Ako je nekoliko osoba spojeno na wi-fi istovremeno, pa još jedan ili više računala, manji kućni uređaji i sl., nije neobično da je veza malo previše opterećena.

Još jedan od razloga može biti kvar s ruterom, a u tom slučaju nazovite svog operatera koji je vjerojatno uhodan s ovom situacijom pa će vam ponuditi rješenje (nadamo se brzo). Korisničke službe vam mogu reći i koliko je uređaja/osoba spojeno na vašu vezu s internetom, pa ih možete pitati i, u slučaju da vam netko krade 'net', promijeniti ili postaviti šifru/zaštitu, prenosi N1.

Međutim, prije nego 'navalite' vikati na susjede koji vam je sumnjiv, provjerite jačinu signala u određenom dijelu doma ili sobe. Možda ste već doživjeli da vam se čini da u jednoj prostoriji wi-fi savršeno funkcionira, a u drugoj se signal gubi ili je sve puno sporije.

Postoji više aplikacija koje pomažu utvrditi jačinu WiFI signala u određenom dijelu doma ili prostorije, među njima i HeatMapper. On će vam pokazati gdje je najpovoljnije smjestiti računalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close