Brže od 30 Mbps surfa 13.500 Hrvata

Autor: Bernard Ivezić , 07. srpanj 2015. u 22:00
Dražen Lučić, predsjednik Vijeća Hakoma/M. Lukunić/PIXSELL

Izvješće Europske komisije otkriva porast pokrivenosti brzim internetom.

Hrvatska je lani po prvi puta statistički zabilježila određeni broj korisnika koji imaju pristup internetu veći od 30 Mbps. Riječ je o gotovo 13,5 tisuća korisnika.

Europska komisija je, naime, u 19. Izvješću o praćenju tržišta elektroničkih komunikacija u Uniji navela da je Hrvatska u 2014. godini imala jedan posto korisnika brzog interneta koji internetu pristupaju brže od 30 Mbps. EK dodaje da se pokrivenost fiksnim brzim internetom nije promijenila i da i dalje iznosi 97 posto. S druge strane, pokrivenost s brzim internetskim priključcima skočila je s 33 posto na 57 posto. I dok Komisija navodi da je postotak korištenja DSL linija pao s 85 posto na 83 posto, pokrivenost tehnologijama mobilnog brzog interneta i dalje stabilno raste.

Tako je udio HSPA mobilne tehnologije porasla s 94 na 98 posto, a LTE tehnologije ili one koja u Hrvatskoj predstavlja takozvanu 4G s 24 posto na 58 posto. Komisija navodi da je nastavljen rast korištenja mobilnog interneta. Lani ga je koristilo 69 posto građana, a godinu prije 66 posto. Hrvatski telekom, navodi Komisija, pri tome je u mobilnim komunikacijama lani zadržao tržišni udio od 46 posto dok mu je udio u fiksnom brzom internetu pao s 57 posto na 53 posto.

U odnosu na prosjek Unije, Hrvatska značajno zaostaje u broju korisnika brzog interneta s pristupom bržim od 30 Mbps. Prosjek Unije je 26 posto, a u Hrvatskoj je to svega jedan posto. Jednako tako Hrvatska značajno zaostaje u broju priključaka s brzinama većim od 100 Mbps. Komisija navodi da je prosjek u Uniji devet posto dok je u Hrvatskoj taj udio i dalje nula posto. HT ima za barem 10 postotnih poena veći tržišni udio od prosjeka bivših monopolista u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close