Borzan radi na uredbi koja će omogućiti jeftiniju dostavu građanima Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 01. ožujak 2017. u 14:44
Foto: Thinkstock

Uredba želi olakšati malim i srednjim poduzetnicima proboj na tržište.

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu Biljana Borzan je organizirala radionicu za razmjenu mišljenja o prijedlogu Uredbe o prekograničnoj dostavi za koju je izvjestiteljica.

Online kupovina je sektor koji raste, na godišnjoj razini vrijedi oko 400 milijardi EUR. Prema istraživanjima Europske komisije, povećanje on-line trgovine s trenutačnih 5 posto na 15 posto  bi značilo siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto. Uredbom o prekograničnoj dostavi žele se otkloniti prepreke za online trgovinu.

„Prekogranična dostava je u pravilu tri do pet puta skuplja od dostave unutar države članice, a što je posebno loše za Hrvatsku, prekogranična dostava u manje država članice je u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće. Više od 30 posto hrvatskih građana kupuje online, i to više nego jednom mjesečno. Hrvatski građani koji kupuju preko interneta nisu ravnopravni s drugim kupcima u EU. Imamo razlike u cijeni dostave, ili situacije kada uopće nema dostave u Hrvatsku“, Biljana Borzan.

Cilj njene Uredbe je ostvariti veću transparentnost cijena dostave i bolji regulatorni nadzor nad pružateljima usluge dostave, kako bi u konačnici cijene dostave za krajnjeg potrošača ili mala i srednja poduzeća bile niže. Sada imamo primjere gdje dostava u jednom smjeru dođe tri puta skuplje, nego dostava za istu udaljenost u drugom smjeru. Tržište je puno nelogičnosti i nema jasne kontrole nad cijenama.

„Uredba želi olakšati malim i srednjim poduzetnicima proboj na tržište. Dakle, cilj je omogućiti da svoje proizvode mogu prodavati na puno većem tržištu od svoga grada ili države. Međutim, pokazalo se da je upravo malim trgovcima dostava jako velik problem. Trgovci niti ne znaju koje sve opcije za dostavljanje svojih proizvoda imaju, i kad mijenjaju pružatelja usluge dostave imaju velike troškove“, kazala je Borzan.

Na radionici su prisustvovali predstavnici nacionalnih pošta, ali i malih poduzetnika i potrošačkih organizacija.

„Veliki interes pokazuje značaj ove teme. Politički moment je jakao dobar i vjerujem da ćemo do kraja godine ispregovarati kvalitetnu Uredbu“, kaže Borzan.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Biljana Borzan lijepo misli o Rh,kada uopće ništa ne misli,treba je hitno ukloniti iz Europskog parlamenta.

New Report

Close