Bolja suradnja znanosti i industrije za gospodarski rast i kvalitetniji život

Autor: Saša Paparella , 16. srpanj 2015. u 22:00
Grad Rijeka bit će testna platforma za provjeru koncepta koji bi trebao ojačati njegovu konkurentnost/Fotolia

Centri kompetencije prepoznati su kao model suradnje sa svrhom povećanja ulaganja u istraživanje i razvoj od strane gospodarstva.

U tijeku su aktivnosti na osnivanju Centra kompetencija za pametne gradove u Rijeci – Centri kompetencija (CEKOM) dio su inovacijske infrastrukture Republike Hrvatske i jedan od instrumenata za jačanje inovacijskog lanca vrijednosti i poticanje inovativnosti poslovnog sektora i njegovo povezivanje sa znanstveno-istraživačkim institucijama.

CEKOM-i su usmjereni na razvojna i primijenjena istraživanja potaknuta od strane gospodarskih subjekata i njihovu komercijalizaciju te potporu i jačanje intelektualnog vlasništva unutar prioritetnih tematskih područja prepoznatih u okviru Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske te su sastavni dio jedne ili više tematske inovacijske platforme. CEKOM se zasniva na "Triple helix" modelu te zahtjeva uključivanje privatnog, javnog i istraživačkog sektora.

Nužno je postojanje kritične mase gospodarstvenika u adresiranom tematskom prioritetnom području ili međusektorskoj temi i potreba za razvojem centra kompetencije kao i dostupnost znanstvenika i istraživača za rad u CEKOM-u. Osim istraživačkih aktivnosti, uobičajeno je da CEKOM-i pružaju usluge u ispitivanju kvalitete i davanju certifikata, pružaju savjetodavne usluga vezane uz upravljanje intelektualnim vlasništvom, izradu projekata za I&R&I, internacionalizaciju I&R&I, izradu i provedbu plana izvoza novih proizvoda ili usluga, te organiziranje edukacija, stručnih treninga, tematskih konferencija, posredničkih B2B događanja, investicijskih foruma i ostalih  događanja u cilju jačanja istraživačkih kapaciteta poslovnog sektora.

 

110milijuna

eura rezervirano je za CEKOM u razdoblju od 2014. do 2020.

Formiranje ekspertnog tima
Na aktivnostima osnivanja CEKOM-a za pametne gradove okupila se grupa zainteresiranih dionika koja putem zajedničke organizacije ima za cilj razvijati nove proizvode i usluge kroz istraživačke projekte. Zainteresirani partneri imenovali su svoje predstavnike u Ekspertni tim koji ima za cilj definirati područje rada CEKOM-a, Strateški plan razvoja kao i raspraviti moguće modele funkcioniranja. U ekspertni tim za osnivanje CEKOM-a za pametne gradove uključili su se Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Sveučilište u Rijeci, Tehnički fakultet Rijeka, Fakultet za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu i Energetski institut Hrvoje Požar. Njima su se pridružili i gospodarski subjekti: Ericsson NT, Multilink, 3t cable, Cler, Kreativni odjel i Exevio iz Rijeke.

Prepoznati su i drugi partneri iz privatnog i istraživačkog sektora koji su zainteresirani priključiti se radu CEKOM-a putem kolaborativnih projekata za razvoj novih proizvoda i usluga vezanih uz tematiku pametnih gradova. Glavne aktivnosti CEKOM-a za pametne gradove su objedinjavanje inovativnih i razvojnih projekata posvećenih provedbi strategije za pametnu, održivu i uključivu lokalnu zajednicu; aktivna podrška JSL na uvođenju servisnih komponenti 'pametnih gradova'; uspostava znanstvenih, tehnoloških i organizacijskih polazišta za primjenu integriranih inteligentnih tehnologija i poslovnih modela za implementaciju rješenja u okviru 'pametnih gradova'. Grad Rijeka iskazao je interes da u svrhu istraživanja i testiranja funkcionalnosti, organizacijama, članicama CEKOM-a za pametne gradove, stavi na raspolaganje svoje resurse u područjimu razvoja inovativnih sustava za podršku strateškom i operativnom upravljanju resursima jedinica lokalne samouprave, održivog razvoja, upravljanja infrastrukturom, energijom i prometom, analize podataka i njihove javne objave te razvoja elektroničke javne uprave i razvoja sustava za učenje elektroničkim putem (eLearning).

Uspostava Centra kompetencija u skladu je sa Strategijom razvoja Grada Rijeke 2014-2020. Centri kompetencija obuhvaćeni su Operativnim programom konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje 2014-2020, te je za tu svrhu rezervirano 110 milijuna eura. Cilj mjere je jačanje suradnje između privatnog i istraživačkog sektora, a u svrhu podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Centri kompetencije prepoznati su kao model suradnje sa svrhom povećanja ulaganja u istraživanje i razvoj od strane gospodarstva, uz konačni cilj stvaranja novih ili poboljšanja postojećih proizvoda i procesa za povećanje zaposlenosti, povećanje izvoza i  internacionalizaciju poslovanja. 

Ekonomsko-financijski učinci
Centar kompetencija za pametne gradove u Rijeci pozicionira se kao vodeća institucija u Republici Hrvatskoj, ali i široj regiji u domeni razvoja i primjene inteligentnih tehnologija u gradovima. U tom smislu dva su pravca djelovanja povećanja efikasnosti – prvi je prema kreiranju povoljnog poslovnog okruženja te efikasnijeg funkcioniranja javnog sektora kroz uspostavu kolaborativnih platformi, a drugi se očituje putem kreiranja konkretnih razvojnih projekata koji imaju izravne ekonomsko-financijske učinke za javni i privatni sektor. Drugim riječima, privreda i akademska zajednica na ovaj način upravljaju, koordiniraju i pružaju domensko znanje kako bi povezala subjekte javnog i privatnog sektora te razvila nove proizvode i usluge koji su u zajedničkom interesu svih subjekata.

Ovako formirani klaster aplikativnog znanja predstavlja sasvim inovativni pristup i u široj regiji.Iako većina definicija pametnog grada ističe njegovih nekoliko ključnih karakteristika, sve definicije ukazuju na korištenje tehnologije i umrežene infrastrukture za poboljšanje gospodarske i političke učinkovitosti te omogućavanje društvenog, kulturnog i urbanog razvoja. Pojam infrastrukture označava poslovne usluge, te usluge stanovanja, razonode i načina života te informacijsko komunikacijske tehnologije (fiksne i mobilne telefone, TV, računarske mreže, e-poslovanje, Internet usluge). Koncept pametnog grada zapravo je okvir za specifičnu viziju modernog (urbanog) razvoja.

Prepoznata je posebna važnost informacijsko – komunikacijskih tehnologija kao pokretača gospodarske konkurentnosti, ekološke održivosti i življenja općenito. Korištenjem informacijsko komunikacijske tehnologije kao ključnog elementa razvoja, pametni gradovi će u budućnosti ubrzati gospodarski rast, poboljšati način života građana, stvoriti mogućnosti urbanog razvoja i obnovu gradova, podržati inicijative ekološke održivosti, poboljšati političke procese, i osigurati pristup naprednim financijskim uslugama. Na primjer, ICT će pametnim gradovima omogućiti takozvane pametne zgrade, pametne infrastrukture (voda, energija, grijanje i transport), pametne usluge (e-usluge na putovanjima, za zdravstvo, učenje i oglašavanje), koji će značajno promijeniti urbano iskustvo za stanovnike i putnike.

Stoga su strateški ciljevi Centra kompetencija za pametne gradove razvoj novih znanja, iniciranje i podržavanje dugoročne istraživačke suradnje između znanosti i industrije u najkompleksnijim istraživanjima, pozicioniranje grada Rijeke kao testne platforme za provjeru koncepta i osiguravanje sudjelovanja tehnološki najnaprednijih poduzeća u Hrvatskoj. Nadalje, želi se postići i unaprjeđenje i povezivanje postojeće istraživačke infrastrukture, uspostava kolaboracijske M2M platforme i integriranje u međunarodne projekte gdje će se iskazati kompetencije naših istraživača te ojačati pozicija Rijeke i Hrvatske kao razvojnog centra lokacija za dugoročne projekte. 

Komentirajte prvi

New Report

Close