Black Friday mogao bi se pretvoriti u financijsku noćnu moru

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2018. u 11:44
FOTO: Reuters

Potrošači s nestrpljenjem čekaju Black Friday i velika sniženja, no tijekom sljedećih dana potreban je poseban oprez jer su se za šoping ludilo pripremili i hakeri.

Vjerojatno ste već primijetili brojne oglase za Black Friday koji nas ovih dana prate na brojnim stranicama kojima surfamo. Vrijeme najvećih popusta i najboljih ponuda više nije rezervirano samo za jedan dan, već su ga neki trgovački lanci razvukli na cijeli tjedan pa i duže, samo kako bi privukli što više kupaca.

No, crni petak ne privlači samo kupce koji žele kupiti stvari po što pristupačnijoj cijeni, već dane velikih popusta u studenom s nestrpljenjem čekaju i hakeri i kibernetički kriminalci koji namjeravaju iskoristiti šoping ludilo za brojne prijevare s kojima se žele dokopati osobnih informacija i podataka o bankovnim karticama korisnika, instalirati malware na računala i slično.

Prema izvještaju kompanije za kibernetičku sigurnost RiskIQ, Black Friday je "gozba za hakere" koji u svojim prijevarama, lažnim mobilnim aplikacijama i na prevarantskim stranicama oni često koriste imena poznatih brandova i trgovačkih lanaca kako bi se te prijevare činile što stvarnijima, piše The Independent, a prenosi Zimo. Iz ove kompanije tako upozoravaju da se, umjesto velikih ušteda, šopingiranje tijekom popusta "lako može pretvoriti u financijsku noćnu moru".

Ono na što posebno upozoravaju iz RiskIQ-a i što ove godine predstavlja iznimno veliku prijetnju jest sve veći broj napada povezanih s tzv. Megacart hakerskim grupama čija su specijalnost krađe podataka o bankovnim karticama, a među njihovim žrtvama nalaze se i kompanije poput British Airwaysa i Ticketmastera.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close