Bivši šef Google Walleta želi na svojoj novoj platformi softver iz Zagreba

Autor: Bernard Ivezić , 15. studeni 2016. u 16:09
Qualijin Analytics najbolji na Cloverovom POS-u pa ga traži i rival Poynt

Nakon dvije godine razvoja i aktivne podrške američkim korisnicima za hrvatskog softveraša otimaju se velika imena u SAD-u.

Mala zagrebačka softverska tvrtka Qualia sve je krupnije ime u poslovnoj analitici na američkom tržištu POS blagajni, a posljednje priznanje primili su od bivšeg šefa Google Walleta i dugogodišnjeg potpredsjednika PayPala Osame Bediera.

Njegov novi startup, Poynt, koji spaja stare i nove metode plaćanja na tzv. pametnoj POS blagajni, želi da se Qualijin softver Analytics nađe na Poyntovim POS blagajnama. Hrvoje Smolić, osnivač i direktor Qualije kaže da je tome pridonijela činjenica što su sa više od pet tisuća korisnika postali najtraženija aplikacija za izvještavanje i analitiku na Cloveru, platformi Poyntovog rivala. Clover je usto najbržerastuća POS platforma u SAD-u te dio korporacije First Data, najvećeg procesora kartica na svijetu.

"U dvije godine smo od prve izvještano-analitičke aplikacije na Cloveru, koji je svojim korisnicima poput restorana, kafića i maloprodaje, na taj način ponudio napredne metode analize poslovanja, postali najtraženiji u tom segmentu i aplikacija koju Clover prepoznaje kao najbolje rješenje za analitiku i stoga aktivno promovira i prodaje", kaže Smolić. Zahvaljujući uspjehu na Cloveru, koji se u međuvremenu proširio i na tržišta Velike Britanije i Irske, a sad planira i daljnje širenje po Europi, Qualia je lani prihod povećala za tri i pol puta na 1,15 milijuna kuna uz neto dobit od 414 tisuća kuna i narasla na pet zaposlenih. Smolić kaže da im je cilj nastaviti se širiti kroz prodajnu mrežu Clovera, ali i drugih POS platformi.

Uz Poynt, koji je već iskoračio na brazilsko tržište, interes za suradnju s Qualijom iskazala je još jedna američka tvrtka specijalizirana za POS biznis, a koja u svojoj niši ima više od 200 tisuća poslovnih korisnika. Smolić nije želio ići u detalje, jer pojašnjava da su pregovori s njima još u tijeku. "Multipliciramo uspjeh koji smo izgradili sa Cloverom i nadamo se da ćemo i u Europi pronaći slične partnere", kaže Smolić. Pojašnjava da nije bilo lako doći do takve tržišne pozicije zbog jake lokalne konkurencije u SAD-u. "U dvije godine profilirali smo se kao pouzdan partner koji odgovara na upite u pet minuta, redovito izdaje nove verzije i nudi najbolju praksu", zaključuje Smolić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kod nas sve neki megauspjesi pa na kraju ispadne ništa. Jedina IT firma koja je stvarno međunarodno uspješna je Nanobit ali o njoj se naravno nikada ne piše. Dečki rade u tišini dok se drugi hvale bez osnove

New Report

Close