Bikesharing daje dodanu vrijednost svakoj turističkoj destinaciji

Autor: Borivoje Dokler , 17. listopad 2017. u 22:01
Valamarov sustav javnih bicikala Poreč Bike Share samo u prva tri mjeseca rada privukao je oko 2000 korisnika

Brojni gradovi na jadranskoj obali, kao i hotelijeri, uvode sustav javnih bicikala kao dodatnu ponudu.

        Nextbike sustav javnih bicikala sve je popularniji oblik gradskog prijevoza u 15 hrvatskih gradova te predstavlja cjenovno i ekološki dopunu javnom gradskom prijevozu.

Više od 21.000 registriranih korisnika prešlo je pola milijuna kilometara čime je okoliš pošteđen za stotine tona emisije štetnih plinova. Zbog takvog doprinosa u segmentu brige za okoliš, nagrade za društveno odgovorno poslovanje dobivaju i provideri usluge, ali i gradovi i turističke tvrtke koje pokreću ovakve projekte. Nextbike sustav javnih bicikala u destinaciji pruža dodanu vrijednost za goste kojima je omogućeno lakše, brže i zdravije kretanje unutar same destinacije.

Omiljen među turistima

Bikesharing pozicionira grad ili općinu kao poželjnu cikloturističku destinaciju, a to su prepoznali i gradovi na jadranskoj obali kao i hotelijeri koji uvode sustav javnih bicikala kao svoju dodatnu ponudu. Među prvima je bio Valamar, renomirani turistički lider s Poreč Bike Share sustavom kao najmodernijim takvim projektom s 5 stanica i 80 bicikala koji je u samo prva tri mjeseca rada privukao oko 2000 korisnika.

“Vjerujem da razvojem biciklističke infrastrukture i bike manifestacija destinacija dobiva dodanu vrijednost, a Poreč Bike Share usluga zasigurno obogaćuje ne samo turističku ponudu nego i kvalitetu života svih građana Poreča. Ovaj projekt prati svjetske trendove a ujedno je i potvrda strateške orijentacije Valamara u smjeru uvođenja niza inovativnih usluga”, ističe Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere. Krešimir Dvorski, direktor Sustava javnih bicikala kaže kako je cijeli proces jednostavan i transparentan, a turistima je zanimljivo i to što unajmljeni bicikl mogu ostaviti na bilo kojoj stanici, a ne nužno na početnoj što im daje određenu slobodu kretanja.

“Cikloturizam nije zanemariv i sve više gradova ulaže upravo u taj vid turizma kao dopunu cijelog doživljaja destinacije jer turizam odavno nije samo sunce i more. Sve više gostiju odlučuje se za aktivan odmor, istraživanje kroz izravan kontakt s domicilnim stanovništvom pri čemu je bicikl idealno prijevozno sredstvo za potpuni doživljaj destinacije kroz razgovor i pokret te pruža mogućnost da se osjete sve boje, mirisi i okusi koje pruža mjesto koje posjećuju”, ističe Dvorski i nadodaje kako osim turističkih destinacija, od sustava javnih bicikala direktnu korist imaju i iznajmljivači u obiteljskom smještaju, pogotovo u Zagrebu gdje je najviše stanica s javnim biciklima.

Povezanost za uspjeh

“Odlično surađujemo s pružateljima usluga smještaja, hotelima, hostelima, kampovima i turističkim zajednicama koje dobivaju dodatnu uslugu za gosta te ostvaruju dodatni prihod, dok turisti dobivaju dodanu vrijednost na uslugu smještaja. U zdravoj konkurenciji i borbi za svakog gosta, sustav javnih bicikala svakako je jedan plus na listi kod odabira nove destinacije za odmor. Zamislite da je primjerice cijeli otok Krk povezan bikesharing stanicama ili cijela istarska obala, a zašto ne i Slavonija od Belog Manastira do Iloka, sve povezano s lokalnom turističkom ponudom”, pita se direktor Sustava javnih bicikala Krešimir Dvorski.     

Komentirajte prvi

New Report

Close