Besplatni roaming najviše 90 dana

Definira se “pravedna uporaba”, Foto: Sanjin Strukić / Pixsell Definira se “pravedna uporaba”, Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Odlukom EK gratis će biti uzastopno najviše 30 dana mobiteliranja.

Ukidanje posebnih naknada za roaming unutar EU, najavljeno za lipanj 2017., neće značiti baš neograničeno “besplatno” telefoniranje u roamingu, nego će roaming biti “besplatan” (tj. izjednačen s cijenama u nacionalnom prometu) u trajanju od najmanje 90 dana godišnje. Ostalih 275 dana godišnje naplaćivat će se po naknadama za roaming koje će maksimalno iznositi 4 euro centa po minuti razgovora, 1 cent po SMS-u i 0,85 centa po megabajtu prometa.

Predložila je to Europska komisija (EK) u provedbenom aktu kojim definira tzv. “pravednu uporabu”. Taj koncept uveden je kao osigurač protiv zlouporaba besplatnog roaminga. Kad bi bio besplatan neograničeno, svih 365 dana, korisnici iz zemalja u kojima su cijene mobilnog telefoniranja skuplje mogli bi kupiti SIM karticu u zemlji u kojoj je to jeftinije i koristiti karticu u stalnom roamingu. Takvi slučajevi mogli bi imati negativan učinak na domaće cijene te na sve potrošače, kažu u EK. Stoga je ovim prijedlogom, o kojem trebaju raspravljati zemlje članice EU u Vijeću, “pravedna uporaba” definirana kao kvota od 90 dana godišnje.

Tih 90 dana ne mogu biti iskorišteni odjednom, postoji ograničenje da besplatni roaming može trajati najviše 30 uzastopnih dana. Oni koji u istom danu uđu u roaming, primjerice u Sloveniji, ali se i vrate u domovinu, neće biti “terećeni” da su ispucali jedan od 90 dana. Dan u roamingu računa se samo ako je cijeli proveden u njemu. Nakon što korisnik ispuca kvotu, operater će mu naplaćivati naknade za roaming, ne veće od maksimalno određenih iznosa.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!