Besplatni roaming najviše 90 dana

Autor: Večernji list , 06. rujan 2016. u 22:00
Definira se “pravedna uporaba”, Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Odlukom EK gratis će biti uzastopno najviše 30 dana mobiteliranja.

Ukidanje posebnih naknada za roaming unutar EU, najavljeno za lipanj 2017., neće značiti baš neograničeno “besplatno” telefoniranje u roamingu, nego će roaming biti “besplatan” (tj. izjednačen s cijenama u nacionalnom prometu) u trajanju od najmanje 90 dana godišnje. Ostalih 275 dana godišnje naplaćivat će se po naknadama za roaming koje će maksimalno iznositi 4 euro centa po minuti razgovora, 1 cent po SMS-u i 0,85 centa po megabajtu prometa.

Predložila je to Europska komisija (EK) u provedbenom aktu kojim definira tzv. “pravednu uporabu”. Taj koncept uveden je kao osigurač protiv zlouporaba besplatnog roaminga. Kad bi bio besplatan neograničeno, svih 365 dana, korisnici iz zemalja u kojima su cijene mobilnog telefoniranja skuplje mogli bi kupiti SIM karticu u zemlji u kojoj je to jeftinije i koristiti karticu u stalnom roamingu. Takvi slučajevi mogli bi imati negativan učinak na domaće cijene te na sve potrošače, kažu u EK. Stoga je ovim prijedlogom, o kojem trebaju raspravljati zemlje članice EU u Vijeću, “pravedna uporaba” definirana kao kvota od 90 dana godišnje.

Tih 90 dana ne mogu biti iskorišteni odjednom, postoji ograničenje da besplatni roaming može trajati najviše 30 uzastopnih dana. Oni koji u istom danu uđu u roaming, primjerice u Sloveniji, ali se i vrate u domovinu, neće biti “terećeni” da su ispucali jedan od 90 dana. Dan u roamingu računa se samo ako je cijeli proveden u njemu. Nakon što korisnik ispuca kvotu, operater će mu naplaćivati naknade za roaming, ne veće od maksimalno određenih iznosa.

Komentirajte prvi

New Report

Close