Bellabeat stvara aplikaciju iz 300 milijardi podataka

Autor: Bernard Ivezić , 22. svibanj 2017. u 14:16
Sandro Mur i Urška Sršen, suosnivači Bellabeata, trljaju ruke/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Na webu otvorili prijave za ograničeni broj testera svoje nove tehnologije, koja je korisniku na mobitelu kao virtualni pomoćnik.

Najuspješniji hrvatski startup Bellabeat, koji ovu godinu priželjkuje zaključiti sa statusom jednoroga, znači premašiti tržišnu vrijednost od milijardu dolara, svoje poslovanje proširio je na umjetnu inteligenciju.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, Bellabeat je do sada prodao više od 700 tisuća svojih IoT  (internet stvari/pametnih) uređaja, koji su mu s obzirom na njihove maloprodajne cijene donijeli promet u rangu 100 milijuna dolara. Riječ je o neslužbenoj procjeni, jer točan iznos prometa kao i prihod, na globalnoj razini, ovaj startup dosad nije objavio. "Bellabeat je dosad prodao više od 700 tisuća proizvoda", kažu u Bellabeatu. Prvi svoj IoT proizvod, pametni narukvicu, a koju u posljednje vrijeme predstavlja kao pametni nakit Leaf, Bellabeat je počeo prodavati u siječnju 2015. Isti mjesec, zahvaljujući predstavljanju na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu, Bellabeat je ugovorio isporuku 65 tisuća Leafova američkim trgovcima Targetu i Best Buyju.

Sredinom 2016., u prvih godinu i pol dana prodaje, suosnivač Bellabeata Sandro Mur objavio je da su prodali više od 400 tisuća svojih IoT uređaja. Sada su sličan uspjeh ponovili u manje od godinu dana iz čega se može zaključiti da mu prodaja raste sve brže što je presudno za rast tržišne vrijednosti kompanije. Bellabeatovi se proizvodi mogu kupiti i u Hrvatskoj. Do prije mjesec dana u ponudi ih je imala Agrokorova Abrakadabra, a sada su ekskluzivno dostupni u Mobis electronicu. Zanimljivo je da je Bellabeat ovaj rast ostvario uz isti broj zaposlenih kao i lani. Tvrtka se, barem u Hrvatskoj, drži na 100 do 110 zaposlenika. Znači li to da je nadomak očekivane evaluacije startupa jednoroga zasad nije poznato. Sandro Mur u posljednje je vrijeme komentirao jedino da se sudski bori s nekim investitorima, jer tvrdi da im je obećao prevelik udio u kompaniji.

Početkom 2016. objavio je da je evaluacija Bellabeata dosegla 300 milijuna dolara. Prostor za dodatan rast u ovoj godini Bellabeat vidi u umjetnoj inteligenciji. Na svojim web stranicama otvorili su prijave za ograničeni broj od nekoliko stotina testera svoje nove tehnologije zvane Airi. Riječ je o umjetnoj inteligenciji upakiranoj u mobilnu aplikaciju koja korisniku poput virtualnog pomoćnika odgovara i pomaže sa savjetima o zdravlju.  Korak je to Bellabeata prema izgradnji "podatkovnih proizvoda". Mur je pri najavi Airija naveo da ga grade na bazi od 300 milijardi podatkovnih setova koje su prikupili o postojećim korisnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close