BAT uložio više od milijardu dolara u razvoj novih tehnologija isparivača

Autor: Darko Bičak , 19. ožujak 2017. u 22:01
Istraživanje novih tehnologija u BAT-u

Suprotno od mišljenja znanstvenika, prijedlog novog hrvatskog Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda izjednačava duhansku i e-cigaretu.

Da bi uskladila svoje nacionalno zakonodavstvo s regulativnom EU-a, Hrvatska hitno mora donijeti novi Zakon o ograničavanju duhanskih proizvoda, a koji je trenutno prošao prvo čitanje u Saboru. No, što zbog hitnosti, a što zbog nerazumijevanja materije, zakon je napravljen dosta loše, slažu se mnogi, te je pod istu kapu stavio niz proizvoda od kojih mnogi zapravo i nemaju puno veze s duhanom nego štoviše služe i odvikavanju od pušenja.

 I dok nitko ne dvoji da je pušenje štetno te da se mora i financijski i tehnički otežati pristup cigaretama, na tržištu se zadnjih godina pojavilo niz proizvoda koji pomažu pušačima da se ostave cigareta. Tu se, prije svega, misli na razne isparivače koji rade na principu vode i voćnih esencija, tzv. e-cigarete, a sva relevantna istraživanja pokazuju da su najmanje 95 posto zdraviji od cigareta. Štoviše, Hrvatska je i značajni proizvođač takve elektronske opreme, a u toj industriji zaposleno je 500-tinjak ljudi. Statistike govore da u Hrvatskoj postoji oko 1,2 milijuna pušača, a trenutno se njih oko 200 tisuća pokušava ostaviti pušenja kroz e-cigarete. Stručnjaci upozoravaju da bi se izjednačavanjem e-cigareta i duhanskih proizvoda ljude obeshrabrilo da se ostave cigareta jer većina njih ne bi niti imala mogućnost da se upozna s prednostima i tehnologijom e-cigareta.  

Većina zapadnih zemalja je striktno odvojila duhan i isparivače, a neke od njih, poput Kanade, su potpuno otvorili tržište za isparivače s monitoringom da kroz godinu ili dvije procjene stanje i donesu konkretne zakone. Većina tih zemalja je i službeno, neke i medicinski, priznala isparivače kao sredstvo za odvikavanje od pušenja koje se preporučuje, ili čak i prepisuje, ovisnicima o nikotinu. Jedna od zemalja koje su najviše odmakle u borbi protiv klasičnog pušenja je Velika Britanija u kojoj je i sjedište British American Tobaccoa (BAT), tvrtke koja je u Hrvatskoj najpoznatija kao vlasnik Tvornice duhana Rovinj.

BAT-ov centar za istraživanje i razvoj, koji smo posjetili proteklog tjedna, jedna je od najznačajnijih znanstvenih instituciju u Velikoj Britaniji, a zadnjih godina sve više surađuje i s tamošnjim Ministarstvom zdravstva na programima prevencije ovisnosti o pušenju. Institut ima središte u Southamptonu na jugu Engleske gdje radi 350 znanstvenika, a postoji još 20-ak vlastitih ili partnerskih centara u svijetu s više od 1200 znanstvenika. BAT je u protekle tri godine uložio više od milijardu dolara u razvoj novih tehnologija isparivača. Radi se o velikom biznisu koji je već danas vrijedan osam milijardi dolara s 29 milijuna korisnika e-cigareta, a procjene su da bi do 2020. njegova vrijednost, bez tržišta Kine i Sjedinjenih Država, mogla dosegnuti 15 milijardi dolara.

Kako pojašnjava James Murphy, voditelj istraživanja novih tehnologija u BAT-u, za pet godina bi gotovo dvije trećine postojećih pušača moglo koristiti e-cigarete.U BAT- ne dvoje da su cigarete štetne i da sa 6500, uglavnom štetnih, supstanci, ugrožavaju zdravlje ljudi. No, isto tako su svjesni realnosti da četvrtina do trećine populacije u svijetu puši i da će ti ljudi duhanske proizvode kupovati "na crno" ne uredi li uredi tržište i nema strategiju o prevenciji pušenja, što je slučaj u Hrvatskoj i u većini država jugoistočne Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close