Asseco SEE raste na outsourcingu bankomata i bankama budućnosti

Autor: Bernard Ivezić , 14. rujan 2016. u 07:54
Foto: Thinkstock

U tri godine broj bankomata narastao sa 4123 na 4510, dok je broj fizičkih poslovnica pao sa 1220 na 1172. Međutim, dolaze one virtualne.

Nakon dugo vremena traženja, čini se da su banke u Hrvatskoj pronašle dobitnu kombinaciju za omnichannel način rada koji će primjenjivati u budućnosti.

Testiraju kombinaciju mobilne aplikacije unutar koje se može putem primijene elektroničkog potpisa izdavati čak i kredite i druge složene proizvode, te zatim na bankomatu podići sredstva ili obavljati uplate gotovine.To je razlog zašto na domaćem tržištu broj bankomata i dalje nezaustavljivo raste. Do prije tri godine bilo ih je 4123, godinu kasnije 4296, a lani je njihov broj skočio na 4510. S druge strane, broj poslovnica blago opada.

Vlastiti proizvodi
Dražen Pehar, predsjednik Uprave Asseco SEE za Hrvatsku, koja je jedna od najuspješnijih IT tvrtki u segmentu usluga i proizvoda za bankarsko tržište, kaže da su lani pronašli novi način suradnje s bankama. "Zahvaljujući vlastitoj financijskoj snazi, jer lani smo, a tako i ove godine u prvih šest mjeseci rastemo 11 posto u odnosu na prethodno razdoblje, omogućili smo bankama otkup njihovih bankomata i POS uređaja koje im zatim iznajmljujemo", kaže Pehar.

Dodaje da se bankama svidio model po kojem kapitalne investicije pretvaraju u operativne troškove. Paralelno, navodi, ulažu u tehnologije koje banke vide kao budućnost: sustav elektroničkog potpisa i sustav virtualizacije kartica na mobitelima. Asseco SEE, koji je nastao spajanjem niza tvrtku u regiji, uključujući spajanjem dviju hrvatskih IT tvrtke te kroz nekoliko lokalnih akvizicija, lani je imao prihod od 150 milijuna kuna uz neto dobit od 5,9 milijuna kuna. "U ovoj godini rast se nastavio tako da očekujem da će i po prihodima i po rastu i po dobiti ovo za nas biti rekordna godina", kaže Pehar.

Prodor u Italiju
Navodi da dodatan prostor za rast vide u širenju poslovanja na talijansko tržište. Lani im je izvoz činio 14 posto ukupnih prihoda i, prema godišnjem izvješću podnesenom Fini, donio rast od 113 posto u tom segmentu. Pehar kaže da su 2014. godini u Italiji dobili prvi veći posao, i to za Creden banku, jednu od deset najvećih banaka na tom tržištu.

Prvo su na tržište ušli s ponudom rješenja za autentifikaciju, zatim za sigurnost i potom sa takozvanim finance managerom. Dodaje da zahvaljujući činjenici da imaju proizvode koji su na tom tržištu konkurentni kao i stoga što su zaposlili osobu koja je zadužena samo za to tržište, sada bilježe tamo kvalitetan rast. "Postoji prilika za domaće IT igrače u ovoj branši da izađu na zapadna tržišta, ali prvenstveno moraju biti sigurni da imaju proizvode s kojima se mogu takmičiti s lokalnim igračima", kaže Pehar.

Godišnje izvješće

Optimistično o realizaciji 2016. godine
Asseco SEE navodi da u Hrvatskoj u ovoj godini vidi daljnji rast tržišnog udjela u segmentu POS uređaja te na tržištu novih poslovnih modela outsourcinga, s POS-ovima i bankomatima. Pri tom, navode u godišnjem izvješću, očekuju u idućih nekoliko godina povrat investicije u "višestrukom iznosu". Asseco SEE navodi da očekuje i daljnji rast prihoda od MASS poslovanja uslijed širenja na inozemna tržišta te da su mu dosadašnje reference osigurale nove ugovore u inozemstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close