Apple tužio švedski Ericsson zbog cijene patentnih prava

Autor: Tomislav Pili , 14. siječanj 2015. u 22:00
Nismo našli zajednički jezik, kaže Apple/Reuters

Iako tvrdi da je spremna platiti fer cijenu za patente, američka kompanija smatra da LTE tehnologija nije bitna za industrijske norme.

Los Angeles Američki tehnološki div Apple sudski se sukobio sa švedskim proizvođačem telekomunikacijske opreme oko plaćanja patentnih prava na LTE tehnologiju, posljednji "krik mode" u brzim mobilnim internetskim vezama.

Prema navodima Reutersa, Apple je podnio tužbu koja pokušava dokazati kako Ericssonovi patenti u LTE tehnologiji nisu bitno važni za industrijske standarde i da Šveđani naplaćuju prekomjerne rojalitete za patentna prava. Ericsson traži plaćanje prava u iznosu postotka vrijednosti cijelog uređaja dok Apple smatra da bi trebalo naplaćivati vrijednost hardverskog dijela koji sadrži LTE tehnologiju. Prema navodima u tužbi, Apple i Ericsson imaju potpisan sporazum iz 2008. koji rješava pitanje patentnih prava.

Appleova glasnogovornica Kristin Huguet kaže kako je kompanija uvijek spremna platiti fer cijenu za patente. "Nažalost, nismo uspjeli pronaći zajednički jezik s Ericssonom, pa smo se, u zadnjoj instanci, obratili sudu za pomoć", kaže Huguet. Od kalifornijskog suda Apple traži i da – u slučaju da presuda potvrdi Šveđanima patentno pravo – bude dosuđena "razumna cijena koju treba platiti". Iz Ericssona su ostali nedostupni za Reutersov upit o komentaru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close