Apple i Microsoft razočarali analitičare i investitore

Autor: Tomislav Pili , 22. srpanj 2015. u 22:00
Izvršni direktor Applea Tim Cook treba dokazati da je Apple i dalje inovativan/REUTERS

Microsoft je objavio rekordan gubitak od 3,2 milijarde dolara, a Appleovi rezultati, iako odlični, nisu premašili očekivanja.

Nakon IBM-a trend loših kvartalnih rezultata američkih tehnoloških kompanija nastavili su Microsoft i Apple. Dok je Microsoft objavio najveći gubitak u povijesti, Apple je pak objavio na prvi pogled iznimno dobre rezultate, no to nije spriječilo ulagače da izbrišu 62 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. Pokazalo se. naime, da je iPhone jedini proizvod na kojem najvrednija kompanija kompanija gradi svoj uspjeh.

Rekordna dobit
Poslovno izvješće, objavljeno u utorak, pokazuje da je Apple u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 10,7 milijardi dolara, što je 38 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. To je i rekordna dobit te tvrtke za to tromjesečje, koje je za Apple obično slabije od ostalih kvartala jer se mnogi suzdržavaju od kupnje iPhonea čekajući nove modele na jesen. U proteklom tromjesečju Apple je prodao 47,5 milijuna iPhonea, 35 posto više nego u istom lanjskom kvartalu, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu prodaje iPhonea u Kini. No, analitičari su očekivali da će vidjeti 48,8 milijuna prodanih iPhonea. Znatno je porasla i prodaja Mac kompjutora, za 9 posto, na 4,8 milijuna.

iPad i dalje u padu
Međutim, i dalje pada prodaja iPad tableta zbog povećanog pritiska jeftinijih modela temeljenih na Googleovom Android operacijskom sustavu. U proteklom tromjesečju Apple je prodao 10,9 milijuna iPada, 18 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Premda nije iznio brojčane podatke, izvršni direktor Applea Tim Cook kazao je da je Apple Watch sjajno startao i da je prodaja tog pametnog sata u prvim mjesecima nadmašila očekivanja.

Apple Watch je prvi novi proizvod otkako je Cook preuzeo vodstvo kompanije, pa analitičari kažu da će uspjeh tog proizvoda pokazati je li Apple i dalje tako inovativna kompanija, kao što je bila dok ju je vodio Steve Jobs. I dok nije iznio podatke o prodaji pametnog sata, Apple je poručio da su ukupni prihodi od "ostalih proizvoda", koji uključuju Apple Watch, iPod i Beats slušalice, dosegnuli 2,6 milijardi dolara, oko 950 milijuna više nego u istom lanjskom razdoblju. Ulagači su izvješće dočekali na nož srezavši cijenu Appleove dionice za šest posto na 123 dolara, najnižu razinu od ožujka. Nešto blažem pad od četiri posto na 45 dolara svjedočila je dionica Microsofta koji je objavio najveći gubitak u svojoj povijesti od 3,2 milijarde dolara.

Posljedica je to otpisa vrijednosti Nokijinog poslovanja mobitelima i pada potražnje za Windows operacijskim sustavom. Prema izvješću prihodi Microsofta iznosili su u drugom tromjesečju 22,18 milijardi dolara, što je 5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je prodaja Windows sustava proizvođačima kompjutora za ugradnju u nova osobna računala (PC) pala za 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je prodaja snažno porasla jer je Microsoft prestao podržavati 14 godina stari XP operacijski sustav.

Uteg zvan Nokia
Ipak, gubitak u tromjesečju isključivo je posljedica otpisa 7,5 milijardi dolara povezanog s restrukturiranjem Nokijinog poslovanja pametnim telefonima, koje je Microsoft kupio prošle godine. U drugom lanjskom tromjesečju Microsoft je ostvario čistu dobit od 4,6 milijardi dolara. Kako bi potaknuo prodaju Windowsa, Microsoft je najavio za kraj srpnja novi Windows 10 operacijski sustav, nakon što Windows 8 nije baš najbolje prošao na tržištu. Isto tako, taj softverski div ulaže u nova područja, pa je poručio da su njegovi prihodi povezani s 'cloudom' u drugom tromjesečju porasli 96 posto na godišnjoj razini, ako se isključi utjecaj visokog tečaja dolara. Dobit i prihodi Microsofta pod pritiskom su visokog tečaja dolara, koji je u proteklih godinu dana porastao više od 10 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta, zbog čega padaju prihodi kompanije s inozemnih tržišta.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close