APIS IT stvorio web aplikaciju za procjenu šteta od nepogoda

Autor: Bernard Ivezić , 10. prosinac 2013. u 20:00
Ubrzava se proces prijava šteta/V. Žganec-Rogulja/PIXSELL

Rješenje koje je već testirano u tri županije počet će se primjenjivati u cijeloj zemlji od 1. siječnja 2014.

Samo u 2008. godini lokalne samouprave prijavile su u poljoprivredi 3,1 milijardu kuna šteta od osuše, 63 milijuna kuna od drugih nepogoda od čega je potvrđena šteta iznosila čak 2,9 milijardi kuna. Iznos dodijeljene pomoći bio je bitno manji.

No, sve se to vodilo kroz tablice u uredskim aplikacijama. Sada je državna tvrtka APIS IT u suradnji s Državnim povjerenstvom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda napravila web aplikaciju koja cijeli proces prijava šteta znatno ubrzava.

Besplatno korištenje 
Rješenje nazvano "Registar šteta od elementarnih nepogoda", kojem se pristupa preko interneta, tvrtka APIS IT već je testirala u tri županije i rezultati su takvi da je sustav spreman za širenje na ostale lokalne samouprave koje će započeti od 1. siječnja 2014. Damir Rimac, predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda kaže da će se time prekinuti dosadašnja praksa u kojoj su se štete ručno upisivale a procjene za naknadu prilično različito obračunavale od županije do županije. "Zahvaljujući ovoj aplikaciji za daljnji razvoj informatizacije cijelog sektora moći ćemo aplicirati na fondove Europske Unije, a već smo se prijavili i za program pomoći švicarske vlade", istaknuo je Damir Rimac.

Predsjednik Državnog povjerenstva dodaje da je trošak izrade aplikacije bio manji od 70 tisuća kuna i platilo ga je Državno povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Rimac navodi da je za lokalne samouprave korištenje ove aplikacije besplatno. Program obuke za korištenje ove aplikacije u APIS-IT-u prošlo je više od 500 članova povjerenstva za procjenu šteta iz svih hrvatskih županija. Voditelj projekta i član Uprave APIS IT-a Lovro Mateš kaže da su održali i posljednji krug edukacije za korištenje ove aplikacije te da su sada korisnici iz svih županija, koji će koristiti ovu aplikaciju, educirani o tome kako ubuduće napraviti prijavu šteta od elementarnih nepogoda. "Aplikaciju smo testirali u tri županije i pilot projekt je prošao savršeno", naglašava Mateš. On istiće da se APIS IT neće zaustaviti na ovoj fazi projekta već će je proširiti i s drugim mogućnostima.

Uskoro nadogradnja
"Nećemo se zaustaviti na ovome, jer tako će se od 1. siječnja će se ovom aplikacijom prijavljivati štete na poljoprivrednim površinama, a u sljedećim koracima ćemo aplikaciju nadograditi i za prijavu i procjenu šteta na infrastrukturi i u graditeljstvu", zaključuje Lovro Mateš, član uprave APIS-IT-a, koji je vodio cijeli projekt.

Komentirajte prvi

New Report

Close