Analiziranje podataka važno je za donošenje niza odluka na lokalnoj razini

Autor: Marta Duić , 30. srpanj 2015. u 22:00
Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke/Nel Pavletić /PIXSELL

Alat kojeg je razvila tvrtka Bisnode omogućava analizu podataka čak i po tjednima pa se tako neki aktualni podaci, poput primjerice predstečajne nagodbe ili otvaranja novih tvrtki, mogu pratiti vrlo ažurno.

Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke prvi puta se susreo sa Smart Vision alatom, alatom tvrtke Bisnode na sajmu održanom u sklopu konferencije Pametni gradovi u Zagrebu u svibnju ove godine. Kako kaže, tijekom prezentacije programa shvatio je da on može biti odgovor na probleme koje godinama imaju s prikupljanjem ekonomsko-gospodarskih podataka i pokazatelja za Grad Rijeku.

"Poznato je da statistika u Republici Hrvatskoj slabo prati razinu gradova. Također, gospodarski podaci se ne analiziraju na lokalnoj razini već putem HGK-županijskih komora za razinu županija. Stoga u Gradu Rijeci već godinama naručujemo i plaćamo podatke od FINA-e i te podatke moramo naknadno dodatno analizirati, uspoređivati i komentirati", kaže Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke. Kako tvrdi Obersnel, analiziranje raspoloživih podataka, a posebice o stanju u gospodarstvu, važno je za donošenje čitavog niza odluka na lokalnoj razini. To obuhvaća od donošenja određenih mjera ili olakšica za poduzetnike, praćenja strateških indikatora do redovitog izvještavanja o tome. Tijekom praćenja predstečajnih nagodbi i stečajnih postupaka bitno je na lokalnoj razini imati prikaz aktualnog stanja u riječkom gospodarstvu.

˝Sve naše analize i odluke se javno objavljuju pa Rijeka između ostaloga i zbog toga nosi titulu najtransparentnijeg grada u Hrvatskoj prema LOTUS istraživanju. Imamo i mnogobrojne upite koje dobivamo od domaćih i inozemnih investitora vezano za strukturu i trendove u lokalnom gospodarstvu, a česti su i upiti veleposlanstava, inozemnih gospodarskih komora i udruženja, kao i prezentacije o riječkom gospodarstvu u inozemstvu. U svim tim prigodama potrebno je raspolagati aktualnim podacima i tu nastaje veliki problem˝, objašnjava Obersnel. Kako naglašava, stanje u riječkom gospodarstvu potpuno je izmijenjeno u odnosu na sliku od prije primjerice 20 godina. Podaci pokazuju da se danas riječko gospodarstvo zasniva na malim poduzetnicima koji su u privatnom vlasništvu i zapošljavaju oko 55% zaposlenih i ostvaruju više od 50% prihoda u lokalnom gospodarstvu. Uz njih, značajnu ulogu ima i 11 velikih gospodarskih subjekata koji imaju značajne izvozne rezultate i utječu na lokalno gospodarstvo.

Obersnel napominje i kako su praćenjem podataka tijekom dužeg razdoblja, utvrdili i promjenu ekonomske strukture unutar koje uslužni sektor ima primarnu ulogu, a slijedi prerađivačka industrija te prijevoz i skladištenje. Sukladno Strategiji Grada Rijeke za razdoblje 2014.-2020. godina, cilj grada je dodatno ojačati sektor prometa i logistike putem ulaganja u lučku, željezničku i cestovnu infrastrukturu te putem proboja na nova tržišta. Posljedica toga bit će da sektor prometa i logistike ponovno preuzme vodeću ulogu u riječkom gospodarstvu. Obersnel tvrdi kako praćenje ove kompleksne teme nije moguće bez praćenja promjena u sektorima gospodarstva, a pritom su jedan od kriterija investicije samih poduzetnika, što su oni kao grad do sada činili mukotrpnim prikupljanjem podataka iz različitih izvora.

"Naša gradska uprava jedina je koja sustavno analizira i redovito javno publicira rezultate svojih istraživanja jer u Hrvatskoj ne postoji sustavna analiza na razini gradova niti mogućnost njihove usporedbe. Smart Vision je za nas jako dobro rješenje jer nam omogućuje brzo, kvalitetno i sveobuhvatno analiziranje svih raspoloživih podataka. Posebno je značajno što je Smart Vision objedinio podatke iz različitih izvora, primjerice FINA, Trgovački sudovi i drugi službeni izvori podataka. To predstavlja veliku uštedu u troškovima, energiji i vremenu naših zaposlenika koji se bave prikupljanjem i analizom podataka. Osim toga, ovaj program je izuzetno dobro kreiran za korisnike jer oni mogu na jednostavan način zatražiti potrebne podatke", poručuje Obersnel.

Ističe da Smart Vision ima mogućnost analizirati podatke od 2008. godine, za svaku godinu posebno, može istaknuti i trendove te sve podatke iskazati brojčano i grafički, a bitno je i da se traženi podaci ujedno uspoređuju sa stanjem u Republici Hrvatskoj. Također, program omogućava i analizu podataka po mjesecima, pa čak i tjednima. Kako kaže Obersnel, tako se neki aktualni podaci, poput primjerice predstečajne nagodbe ili otvaranja novih tvrtki, mogu pratiti s vrlo konkretnim aktualnim podacima.Osim analiza na razini Grada Rijeke, bitno je da mogu pratiti i stanje na razini Urbane aglomeracije Rijeka i Primorsko-goranske županije. S obzirom na to da su urbane aglomeracije novost u Republici Hrvatskoj, Grad Rijeka je u postupku ustrojavanja urbane aglomeracije koja za sada ima devet članica (gradova i općina) stoga treba stalno pratiti i analizirati podatke za riječku aglomeraciju.

"Smart Vision nam je gotovo svakodnevni alat u radu, a sigurno je da ćemo ga sve više koristiti jer se cijela EU sve više okreće razvoju poduzetništva, poslovne infrastrukture i projektima u cilju razvoja gospodarstva i zapošljavanja. Moji suradnici su ovaj program dočekali s velikim entuzijazmom i zapravo otkrivaju nove mogućnosti analize i primjene, a osobno se veselim što ćemo napokon imati redovite i ažurne podatke", kaže Obersnel.  Kako kaže zahvaljujući njemu osobno će moći u kratkom roku dobiti listu najboljih riječkih poduzetnika, najvećih izvoznika i drugo, što će mu pomoći da donese bolje odluke usmjerene na poboljšanje stanja u gospodarstvu.

˝Program bih preporučio svim kolegama gradonačelnicima i načelnicima, a isto tako i županima, jer smatram da se suvremena politika mora temeljiti na rješavanju aktualnih pitanja baziranih na analizi podataka. Pritom je najvažnije pitanje – razvoj gospodarstva, rast zaposlenosti i izvoza˝, poručio je Obersnel.Napominje i kako program treba i dalje dorađivati sukladno iskustvima korisnika, primjerice, problem je s obrtnicima koji nisu sustavno obrađeni, a trebalo bi se razmisliti i o urbanim aglomeracijama i većim urbanim područjima kao statističkim cjelinama na razini kojih treba pratiti podatke što bi gradskim upravama dodatno olakšalo posao. "Bisnodeov Smart Vision je jedan od primjera kako nove tehnologije mogu unaprijediti poslovanje. Naravno, preduvjet su stručni ljudi u upravama koji mogu koristiti sve prednosti što nam ih nova tehnološka i programska rješenja mogu ponuditi", zaključio je Obersnel. 

Komentirajte prvi

New Report

Close