Američke tvrtke osigurane, pa ih WannaCry ne brine

Autor: Tomislav Pili , 15. svibanj 2017. u 22:01
Iznuda putem virusa sve je češća u zadnjih godinu i pol/REUTERS

Američka iskustva o izvještavanju o računalnim napadima od sredine 2018. godina uvode se i u Europskoj uniji.

Mnoštvo kompanija u Europi i Aziji pretrpjet će štete od nekoliko stotina milijuna dolara širenjem računalnog virusa WannaCry jer nemaju osiguranje od hakerskih napada. Takva su osiguranja gotovo pravilo u Americi zbog zakonske odredbe koja kompanijama nalaže izvještavanje o hakerskim napadima, a tim će putem iduće godine krenuti i Europa.

Različite procjene troškova
WannaCry napao je u posljednjih tri dana više od 200.000 računalnih korisnika u 150 država zaustavivši rad u tvornicama, bolnicama, trgovinama i školama. Procjene ukupnih troškova još se uvijek dosta razlikuju. Dok dio stručnjaka procjenjuje da bi mogli prijeći i milijardu dolara, neprofitna američka organizacija Cyber Consequences Unit procjenjuje da štete neće prijeći pola milijarde dolara, prenosi Reuters. Međutim, mnogo više brige imaju tvrtke u Aziji i Europi u odnosu na američke. Naime, devet od 10 polica osiguranja od hakerskog napada u svijetu sklopili su osiguravatelji s američkim kompanijama. Godišnja premija u tom se segmentu kreće između 2,5 milijarde dolara i tri milijarde dolara.

Zakon postoji već 10 godina
Bob Parisi, direktor proizvoda sa računalnu sigurnost u osiguravajućoj kući Marsh ističe kako je najveći razlog taj što "u SAD-u postoje zakoni o izvješćivanju o računalnim napadima već 10 godina". Uobičajena polica osiguranja štiti kompaniju od iznude putem zaraze računala virusom, kao što je slučaj kod WannaCrya, a za koje osiguravatelji kažu da su sve češći u zadnjih godinu i pol.

Kako pojašnjava Parisi, polica pokriva i troškove istrage. Većina polica pokriva troškove i gubitke povezane s poremećajima u poslovanju do 50 milijuna dolara, ali neke police mogu pokriti troškove i od 500 do 600 milijuna dolara. Implementacija direktive Europske komisije koja će također zahtijevati veću transparentnost prilikom računalnih napada očekuje se sredinom 2018. godine. Američki osiguravateljni stručnjaci smatraju da će osiguravatelji ipak oprezno pristupiti ponudi takvih polica te da će ih prvo moći ugovoriti tvrtke koje su najspremnije na napade.

Komentirajte prvi

New Report

Close