Američka tvrtka CrowdStrike optužuje Rusiju za hakiranje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2014. u 10:00
SXC

CrowdStrike kaže da su žrtve dosad neprijavljenih napada bile tvrtke iz energetskog i tehnološkog sektora i da su pretrpjele znatne gubitke na području intelektualnog vlasništva.

Američka tvrtka za zaštitu i sigurnost podataka CrowdStrike tvrdi u svom izvješću da je ruska vlada špijunirala stotine kompanija u Americi, Aziji i Europi.

CrowdStrike kaže da su žrtve dosad neprijavljenih napada bile tvrtke iz energetskog i tehnološkog sektora i da su pretrpjele znatne gubitke na području intelektualnog vlasništva. Tvrtka nije ulazila u pojedinosti jer kaže da je vezana ugovorima o povjerljivosti podataka. Rusko ministarstvo unutarnjih poslova nisu u srijedu bili dostupni za komentar.

"Ovi hakerski napadi su izgleda motivirani interesom ruske vlade da pomogne svojim tvrtkama da održe kompetitivnost u ključnim područjima državnog interesa", rekao je glavni dužnosnik za tehnologiju pri CrowdStrikeu Dmitri Alperovič za Reuters.

Alperovič je rekao da žrtve napada uključuju europske tvrtke koje se bave energetikom, obrambenom industrijom te razne vladine agencije. U Europi, SAD na Bliskom istoku bile su im zanimljive tvrtke koje se bave građevinarstvom i proizvodnim procesima a u Americi su istraživali pružatelje usluga u zdravstvu.

On kaže da je ovo prvi put da se rusku vladu povezuje s internetskim špijuniranjem stranih tvrtki, što je dosad pripisivano uglavnom Kini. "Kopiraju Kineze", rekao je Alperovič i dodao: "Internetska špijunaža unosna je i donosi gospodarsku korist zemlji".

Komentirajte prvi

New Report

Close