Amazon snima prilike za posao u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 02. svibanj 2017. u 22:01
Najveći mamac za strane IT divove su domaći stručnjaci, kreće headhunting

Amazon je sam kontaktirao FER i predložio suradnju, zanimaju ih stručnjaci za R&D i investicije u cloud.

Dok je građanima Hrvatske već dva desetljeća Amazon jedan od pet glavnih izbora za online kupovinu, tom internetskom divu Hrvatska se upravo, prvi puta, ukazala na radaru.

U IT krugovima kruži priča da internetska kompanija, koja je takoreći izmislio cloud kakav poznajemo, ispituje mogućnost da kroz investiciju u Hrvatskoj uđe na regionalno cloud tržište. No,  njihov prvi poslovni potez bit će vezan za headhunting. Kako doznaje Poslovni dnevnik, Amazon je kontaktirao Fakultet elektrotehnike i računarstva i predložio suradnju. Već ovaj mjesec prvi Amazonovi zaposlenici održat će predavanja na fakultetskom sajmu poslova JobFair. Iva Gospodnetić, stručna suradnica u Centru karijera FER-a kaže da ih je Amazon sam pronašao i kontaktirao. "Amazon nas je sam kontaktirao i mi smo nastavili komunikaciju te ih aktivno obavještavali o svojim aktivnostima kao i sve druge s kojima surađujemo", kaže Gospodnetić.

Dodaje da o tome nisu vodili pregovore ili bilo što slično te da Amazon na JobFair dolazi pod istim uvjetima kao i ostali sudionici među kojima su 93 tvrtke iz 14 različitih industrija. Amazon je lani povećao broj zaposlenih u Europi s 40 na 50 tisuća, te najavio još veću potražnju u 2017. Američka kompanija je nedavno objavila da do kraja godine želi u Europi otvoriti dodatnih 15 tisuća radnih mjesta. Traži radnike, mahom IT stručnjake, za poslove u R&D-u  za Marketplace, odnosno svoju internetsku trgovinu, zatim za cloud biznis takozvani Amazon Web Services te za uslugu samoizdavanja knjiga Kindle Direct Publishing. Hoće li ili ne dio tih radnih mjesta biti i u Hrvatskoj zasad nije poznato. No, nekoliko velikih IT igrača ima upravo takve planove.

Nakon što je sredinom prošle godine u Karlovcu svoj R&D centar otvorio 10 milijardi dolara težak indijski IT div Infosys i otvorio sto dobro plaćenih radnih mjesta, uslijedile su slične najave od američkih korporacija IBM-a i Oraclea. IBM je najavio da će ovdje otvoriti 500 novih radnih mjesta u takozvanom Client Innovation Centru. Za razliku od Infosysa, koji je svoj R&D centar otvorio medijima, IBM se još uvijek drži zakopčan pa preciznih informacija o tome koliko je radnika zaposlio i što točno rade još nema. Oracle je pak krajem prošle godine u izjavi za Poslovni dnevnik podsjetio da su njegovi ljudi razradili investicijski projekt u Hrvatsku, ali da je  ostao zaboravljen u ladici jednog ministarstva. O tome, čiji potpis čekaju, nisu htjeli precizirati.

No, naveli su da ako se nešto ne poduzme to bi bio već drugi put da im birokracija koči investicije. Prvi projekt je zbog toga umjesto u Hrvatskoj realiziran u Rumunjskoj gdje je Oracle otvorio nekoliko stotina novih radnih mjesta. Uz tradicionalnije IT kompanije interes za talentima i ulaganjem u Hrvatsku pokazuju i velike internetske kompanije, kako one koje pružaju cloud usluge tako i one na kojima počiva globalni internetski promet takozvani backbone provideri. Goran Đoreski, predsjednik Uprave zagrebačkog podatkovnog centra Altus IT-a kaže da su takav interes pokazali Amazon i Equinix. "Razgovarao sam o tome s Amazonom. Oni su zainteresirani da ovdje naprave isto što je lani napravio Microsoft, koji sada preko Altus IT-a u Hrvatskoj nudi izravan priključak na svoju cloud platformu Azure kao i izravan priključak na Office365", kaže Đoreski.

Dodaje da je riječ o premium uslugama, koje zasad korisnici u Hrvatskoj i regiji mahom ostvaruju kroz internet a ne izravnom optičkom vezom do lokalnog cloud connectora. Hoće li se i kako brzo realizirati investicije te koliki je interes tržišta za takvim uslugama, Đoreski pojašnjava, da zasad ne može komentirati. Poslovnu suradnju s Amazonom trenutačno ima relativno mali broj tvrtki iz Hrvatske. Iako se najvećoj internetskoj trgovini na svijetu mogu kupiti Vegata i Bajadere, njih prodaju posrednici, a ne matični hrvatski proizvođači. Od starije garde iznimka je  bjelovarski proizvođač namještaja Prima. Amazon prodaje i proizvode hrvatskih startupa Bellabeata i Baggizma. Internetski div poslovno surađuje s donedavno malo poznatim hrvatskim startupom Bouxtiejom.

Usto, Amazon je sam pokazivao interes za prodajom pametnih uređaja razvijenih u Hrvatskoj, poput kišobrana Kishe. Iva Gospodnetić s FER-a kaže da ih ne čudi što veliki međunarodni IT igrači pokazuju interes, jer u Hrvatskoj ima vrlo kvalitetnih stručnjaka. Navodi da će stoga osim Amazona ove godine ugostiti i Google, Microsoft, ARM, Infineon i Panasonic. Pojašnjava da kroz JobFair žele pokazati mladim stručnjacima da se karijera može graditi i ovdje. Naime. većina izlagača su domaće visoko-tehnološke kompanije. Ove godina na JobFair tako dolazi Infobip. Ova IT tvrtka iz Pule, koja zapošljava više od tisuću radnika na pet kontinenata, ne samo da je najuspješniji hrvatski startup dosad, nego je i sve veći poslodavac u Hrvatskoj. Ovdje već sad zapošljava više od 400 stručnjaka. Nadalje, po stručnjake će doći i hrvatska IN2 grupa, proizvođač igara Croteam, ali i Rimac Automobili.

Komentirajte prvi

New Report

Close