Ako imate stari smartphone, ne bacajte ga! Ovo je 10 načina kako ga možete još koristiti

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2015. u 08:47
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Ako imate negdje stari smartphone ili tablet koji je ustupio svoje mjesto mlađem, ljepšem i potentnijem, nemojte još poslati časnog starčića u staro željezo. Iznenadit ćete se na koliko vam načina još može korisno poslužiti

Da, istina je. Mobiteli, kao i manje-više sve drugo, namjerno se proizvode tako da izdrže onoliko koliko im vrijedi jamstveni rok – i brzo nakon toga će vas izdati. U želji za profitom, proizvođači se ne trude napraviti ih maksimalno izdržljivima; radije će uštedjeti koji cent koristeći jeftinije materijale. A i taj softver – s vremenom se u memoriji nakupi svakakvog taloga, nove verzije aplikacija donesu nove zahtjeve neprimjerene starijoj elektronici… Najgore su od svega baterije: svakim novim punjenjem traju sve kraće i kraće, dok ne dođemo do trenutka kad se upitate isplati li ih se više uopće puniti.

Ipak, nema smisla naricati za starim dobrim vremenima. Činjenica je da smo te starkelje, jednom kad odu u mirovinu, mogli koristiti samo kao hladno oružje ili pritiskivač za papir, a u današnjim „pametnim" uređajima još se uvijek može iskoristiti nešto „pameti" i kad izgube potenciju za cjelodnevno opsluživanje, piše Večernji list.

1. Nadzorna kamera

Nadzorne su kamere skupe i komplicirane stvarčice, a nemaju neku bitnu prednost nad vašom starudijom kojoj kanite podariti novi život u zaštitarstvu. Za to ćete joj morati osigurati neko stabilno i suho mjesto, punjač i Wi-Fi vezu (želite moći u svakom trenutku preko interneta pogledati scenu nadzora, zar ne?). Trošak: 0 kuna. Još će vam trebati odgovarajući softver, koji detektira pokret i aktivira kameru (i alarmira vas ako tako želite). Naša omiljena aplikacija te vrste jest Manything (iOS – besplatno), a ako imate stariji uređaj, manje atraktivan ali jednostavniji Presence (iOS – besplatno) nije loš izbor. Ako nemate iPhone ili iPad, preporučujemo Salient Eye (Android, uskoro iOS – besplatno). Primijetili ste da smo još uvijek na 0 kuna, zar ne?

Sve su te aplikacije korisne za nadzor doma, ureda, garaže, poslovnog prostora, apartmana… ali ako želite pratiti svoje djetešce, nabavite specijaliziranu baby alarm aplikaciju: one posebnu pozornost posvećuju zvuku kako bi uhvatile trenutak kad se dijete probudi i odmah vas alarmirale, a tada možete djetetu nešto reći ili otpjevati uspavanku, kako bi opet zaspalo ili se umirilo dok ne dođete do njega. Preporučujemo Dormi (Android, besplatna proba / dolar mjesečno). Za iPhone nema tako dobre aplikacije, a najuspjelija je Cloud Baby Monitor (iOS, 4 $).

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close