Agilni razvoj softvera do 30 posto jeftiniji

Autor: Bernard Ivezić , 08. travanj 2015. u 16:37
Banke i neke velike državne tvrtke sve više rade na ranom testiranju softvera jer to pojeftinjuje proizvodnju

Upravljanje kvalitetom softvera je tema kojom se softverska industrija u Hrvatskoj sve više bavi, tvrdi Krešimir Musa iz CROZ-a.

Iako Hrvatska ima softversku industriju, nema procjene koliko vrijedi domaće tržiše upravljanja kvalitetom softvera, odnosno koliko hrvatska softverska industrija ulaže u kvalitetu svojih proizvoda.

Globalno tržište testiranja softvera i upravljanja životnim vijekom softvera, prema IDC-u, raste 15,5 posto godišnje. Očekuje se da će 2017. vrijediti 906 milijuna dolara. Trenutačno vrijedi više od 500 milijuna dolara. Slobodnije procjene ukazuju da će to tržište do 2019. vrijediti više od 20 milijardi dolara. Krešimir Musa, suosnivač udruge Agile Hrvatska i stručnjak za kvalitetu softvera u CROZ-u, koji sudjeluje u organizaciji dviju najvećih hrvatskih konferencija o kvaliteti proizvodnje softvera Agile Adria i Quality in Enterprise Development, kaže da je upravljanje kvalitetom softvera tema kojom se softverska industrija u Hrvatskoj sve više bavi.

"Ukoliko proizvodnju softvera tretiramo kao i bilo koju drugu proizvodnju onda su u Hrvatskoj tvrtke uglavnom usmjerene na tvornička testiranja, odnosno testiranja koja se provode nakon što se softver napravi i prije nego se pusti u rad", kaže Musa. Ističe pak da se agilnim razvojem, posebno razvojem aplikacija koji se temelji na testiranju, troškovi proizvodnje aplikacija značajno se smanjuju. "U nekim uvjetima takav razvoj aplikacija njihovu proizvodnju može pojeftiniti i do 30 posto", kaže Musa.

Dodaje da su to prepoznale neke veće organizacije, poput banaka i većih državnih tvrtki kao što su  APIS IT i Fina koji imaju vlastite odjele za kvalitetu softvera. "Oni sve više rade na ranom testiranju softvera. jer su ispravke i dorade aplikacija, kako proces razvoja odmiče, sve skuplje i teže", tumači Musa. Povlači paralelu s autoindustrijom. Tamo su proizvođači dugo vremena davali prednost tvorničkom testiranju automobila nakon što bi izašla s pokretne trake. Onda se Toyota odlučila na drukčiji pristup. "Toyota je svakom sudioniku u proizvodnom procesu dala pravo i obavezu zaustaviti proizvodnu traku čim otkrije problem u proizvodnji, a nastavlja se tek kad se otkloni problem", kaže Musa. Zaključuje da je rezultat veća kvaliteta proizvoda i uštede.

Komentirajte prvi

New Report

Close