Adacta dobila posao za petog najvećeg ruskog osiguravatelja

Autor: Bernard Ivezić , 21. studeni 2013. u 09:51
Adacta godišnji susret/ Daniel Kasap/PIXSELL

Vlastiti softver za osiguravajuća društva Adacta uspješno izvozi. Iako se IT tržište smanjuje, rastu, kažu, jer nude efikasnost.

Adacta grupa svoj najveći posao u posljednjih godinu dana napravila je u Rusiji ugovorivši isporuku vlastitoga softvera za peto najveće osiguravajuće društvo u toj zemlji, moglo se doznati na konferenciji "Adacta godišnji susret", održanoj u srijedu u Zagrebu, kojoj je Poslovni dnevnik bio medijski pokrovitelj.

Andrej Fajfar, direktor Adacta Holdinga, najvećeg regionalnog partnera Microsofta za ERP Dynamics, pohvalio se da su razvili vlastiti softver za osiguravajuća društva, koji sada uspješno izvoze. Prodali su ga ATA Sigorti, VTB Strahovanie i Triglavu Brno. "Iako se IT tržište smanjuje, mi rastemo jer nudimo efikasnost", kaže Fajfar. Dodaje da ipak ima i izazova, a to je što banke, kako su prije donosile, tako sada izvlače novac iz regije. Nikola Nikšić, predsjednik Hrvatske udruge poslovnih savjetnika, kaže da su za Hrvatsku, odnosno države veličine četvrtine Istanbula, ključ razvoja izvoz i dokazivanje na svjetskom tržištu. Krešimir Bračić iz CPA kaže da je problem i to što nema investitora spremnih na veće rizike.

"To šteti tvrtkama koje dugoročno imaju dobru perspektivu", kaže Bračić. Stjepan Roglić, potpredsjednik Orbico grupe, ističe da se oni šire u inozemstvo, ali imaju problema zbog nedostatka kvalitetnih kadrova. Vandri Montabelo, čelnik Maraske, kaže da treba vremena da se tvrtke prilagode i izađu iz komunizma, ali da imamo šansu jer promjene koje donosi EU dolaze sporije nego se najavljivalo.

Održavanje

Regulatorna bura

Zbog četiri kruga krupnih regulatornih promjena ove godine potrošili smo samo na održavanje 5330 radnih sati više, a do kraja godine očekujemo da će taj broj premašiti 6500 sati, kaže Krešimir Mlinarić, direktor Adacte. Navodi da je u siječnju bila promjena stope PDV-a i prvi krug fiskalizacije, u travnju drugi, a u srpnju treći krug,  kada je išao i Intrastat. U lipnju je uveden IBAN, a od 1. siječnja 2014. se očekuje još JOPPD i nova stopa PDV-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close