A što bi bilo da se za cijenu HR domene uvede simbolični iznos od 1kn?

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2013. u 09:33
Naplatne HR domene koštaju 500 kuna. Cijena po kojoj se može kupiti domena s US ekstenzijom iznosi 50 kuna. (Thinkstock)

Analizirajmo cijene domena u RH i SAD-u. Naplatne HR domene koštaju 500 kn. Cijena po kojoj se može kupiti domena s US ekstenzijom iznosi 50 kn, Domene s US ekstenzijom mogu se kupovati uz određena ograničenja.

Piše: Mladen Miličić, dipl. inženjer i direktor tvrtke M. Miličić d.o.o.

Analizirajmo cijene domena u Hrvatskoj i Americi. Naplatne HR domene koštaju 500 kuna.

 

Cijena po kojoj se može kupiti domena s US ekstenzijom iznosi 50 kuna. Domene s US ekstenzijom mogu se kupovati uz određena ograničenja a između ostalog mogu se koristiti za američke organizacije i korporacije.

Ovako ispada da su hrvatske domene 10 puta profitabilnije nego američke?!

Ovako visoka cijena HR domena samo je mala refleksija velike gospodarske nekonkuretnosti. Ne postoji razmišljanje da se za cijenu HR domene uvede simbolični iznos od 1 kune (cijena po kojoj su se nekad prodavale tvrtke) i da se napravi hiperprodukcija domaćih internet domena te potiču svi zainteresirani pa i studenti i nezaposleni da svoju sreću okušaju i na pokušajima oživljavanja internet projekata. Za takve mini poduhvate dovoljni su besplatni CMS sustavi koji se mogu pronaći na internetu (ili malo znanja o programiranju). Neki od tih projekta ponekad i zažive (npr. Facebook, Google, HotMail, onemilliondolarhomepage itd).

Cijena HR naplatnih domena slična je onima s XXX ekstenzijom.

 

Za ovu temu mogao bi vam od koristi biti ovaj link.

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mešetarenje domenama je unosan posao – npr http://www.sedo.de itd itd!

Svaka pravna osoba u .hr ima pravo na besplatnu domenu. .com.hr domena dođe 30 kn ( ako to funkcionira za .co.uk zašto ne bi funkcioniralo i za nas, npr. čak ni Google nije mogao dobiti google.uk već koristi google.co.uk). A ako baš morate imati dodatni .hr onda platite. Istina da je ovo poprilično restriktivno, ali barem je otežano mešetarenje domenama.

New Report

Close