Uz 35. rođendan Commodorea: Ovih 9 retro gadgeta vratit će vas u mladost

Autor: Zvonimir Varga , 23. kolovoz 2017. u 13:55
Foto: Wiki

Glazba se slušala na kasetama, filmovi su se snimali na video rekorderima, a računalni podaci prenosili su se na disketama…

U današnje vrijeme kada je do omiljenih multimedijalnih sadržaja mnogo lakše doći nego ikad, treba se prisjetiti vremena, naročito 80-ih, kada su analogna tehnologija i vrpce bile sve što imamo.

Glazba se slušala na kasetama, filmovi su se snimali na video rekorderima, a računalni podaci prenosili su se na disketama…

S obzirom da legendarno računalo Commodore 64 ovih dana slavi 35. rođendan, donosimo neke od neizbježnih gadgeta 80-ih godina:

1. Video kasete
Dok nije bilo Interneta i YouTubea, omiljeni spotovi, serije i filmovi snimali su se na video kasete. A sjećate li se još i videoteka?

 


Foto: Amazon

2. Commodore 64
Nakon legendarnog Spectruma, pojavio se Commodore 64 (kasnije i 128) čije su se igre očitavale s audio kaseta. Ako se nije radilo o originalnoj igri, na kaseti je znalo biti i 50-ak igara.

 


Foto: Wiki

3. Video rekorder
U vrijeme dok nije bilo snimalica, DVD-a i USB-a, glavni uređaj za reprodukciju bio je video-recorder. Početkom novog stoljeća gotovo da je nestao iz uporabe.

 


Foto: YouTube

4. Računalna igra Pac Man
Jednostavna i zabavna igra prvi puta se pojavila u Japanu 1980. godine, a na popularnosti nije izgubila do današnjeg dana.

 


Foto: Wiki

5. Walkman
Danas se za slušanje glazbe koriste iPodovi i smartphonei, a nekada smo imali samo walkmane na baterije. 

 


Foto: YouTube

6. TV bez daljinskog upravljača
Najnovije generacije televizora danas nude opcije kontrole pokretima ruku, a nekada nismo imali niti daljinske upravljače. Možete li zamisliti danas da se svaki puta kada želite promijeniti program dižete s trosjeda?

 


Foto: YouTube

7. Audio kasete
Tko je želi slušati glazbu, osim ploča, tu su bile audio kasete koje su imale prednost jer se na njih moglo snimati. Prije 20-30 godina pjesme s radija snimale su se na audio kasete.

 


Foto: Wiki

8. Kazetofon
Skupocjene Hi-Fi sustave nije si svatko mogao priuštiti, ali zato kazetofone da. Kazetofon je za razliku od mnogih uređaja opstao do danas, a najviše služi za slušanje radio postaja.

 


Foto: Njuskalo.hr

9. Disketa
Tko je u ono doba želio pohraniti podatke na vanjski medij, postojala je disketa ili floppy disk. Pojavila se početkom 70-ih godina sa zapremninom od 80 kB.

 


Foto: Wiki

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_plazi]

New Report

Close