5 važnih savjeta za online shopping

Autor: Agencija VLM , 02. rujan 2015. u 11:06
Foto: Thinkstock

Kupnja putem interneta je vrlo zgodan način kupnje. Putem „mreže“ dostupan nam je velik izbor roba i usluga, i to iz vlastita doma.

Cijene su u online shopovima često povoljnije nego u pravim trgovinama, a uz uvjet da detaljno provjerite web-trgovinu, kupnja putem interneta je najisplativija. Ali, prije online kupnje, evo nekoliko savjeta koji vam mogu koristiti.

1. Provjerite dobavljača, odnosno online shop i njegovu reputaciju. 

Prije nego se odlučite za kupnju i upišete bilo koju informaciju o kartici, provjerite web-trgovinu. Većina stranica ima rubriku “Česta pitanja” – pregledajte je i dodatno se informirajte. Provjerite uvjete poslovanja internetske trgovine. Pažljivo proučite uvjete plaćanja, dostave, reklamacije i povrata. Vidite ima li web-stranica naznačenu adresu i broj telefona – nazovite ih da provjerite je li sve u redu sa stranicom.

 
2. Pročitajte informacije online trgovine o zaštiti privatnosti na internetu. 

Provjerite kakav je službeni stav odabrane trgovine o zaštiti privatnosti. Mnoge stranice pri registraciji zahtijevaju od vas osobne infrormacije. Upišite samo one koje želite. Ako zbog ne budete mogli obaviti kupnju, potražite drugu trgovinu. 

3. Kupujte u trgovinama koje osiguravaju enkripciju osobnih podataka.

Kupujte samo putem trgovina koje koriste SSL (eng. Secure Sockets Layer) enkripcijsku tehnologiju za zaštitu osobnih informacija, koja automatski prebacuje vaše podatke u sigurni, kriptirani oblik. Prepoznat ćete ga tako što adresa stranice počinje sa https://. Druga je oznaka za sigurnost tzv. padlock – mali lokot ili ključ, čija se ikona nalazi kod upisanog pojma u tražilici. Certifikat je treći način za provjeru sigurnosti web-stranice, primjerice MasterCard SecureCode ili Verified by Visa.  

4. Smislite sigurnu lozinku.

Ne koristite imena, datume rođenja, broj telefona ili niz 1234 u lozinci. Potrudite se da smislite sigurnu lozinku. Odaberite šest ili više velikih i malih slova, brojki i drugih simbola na tipkovnici (~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ – + = { } [ ] \ | : ; ” ‘ < > , . ? /). Ne koristite istu lozinku za više online trgovina ili korisničkih računa.

5. Kartice su jedno od najsigurnijih sredstava plaćanja.

Online kupnja karticom je najsigurnija. Zakonom je kažnjivo ako ju je koristila neka druga osoba od one koja je potpisala ugovor. Za svaki slučaj pri kupnji napravite kopiju web-stranice iz koje se vidi što ste naručili, kao i stranice koja prikazuje naziv tvrtke, poštansku adresu, broj telefona i pravne uvjete te politiku povratka robe. Uobičajeno je da dobijete mail s potvrdom o kupnji. Spremite ga ili isprintajte. Barem jednom mjesečno pregledajte bankovne izvještaje o svojim troškovima da biste provjerili ima li nečeg što niste vi kupili. Pri online plaćanju koristite PayPal – servis elektroničkog plaćanja. 

Što je PayPal?

To je servis elektroničkog plaćanja popularan među studentima. Svoj online račun na PayPalu možete otvoriti besplatno i putem njega kupovati online ili prebacivati novac. Ne morate uvijek iznova ostavljati broj svoje kartice u različitim web-trgovinama jer su već svi podaci o kartici pohranjeni na PayPalu. Na PayPal račun možete registrirati svoju  karticu MasterCard Student, Visa Electron kartice kunskog žiro-računa ili deviznog računa, a možete registrirati i Visa poklon-karticu. Na PayPalu nisu prihvaćene Maestro kartice tekućeg računa.

Komentirajte prvi

New Report

Close