15 korisnih aplikacija kojima možete obogatiti svoj pametni telefon

Autor: IQ magazin , 10. rujan 2014. u 16:53
Thinkstock

Doza aplikacija za vaš smartphone… Većina ih je besplatna!

Pišu: Hrvoje Šarić i Željka Tihomirović

Tekst je izvorno objavljen u 12. broju magazina IQ

 

Noisli

Zvuk za sve prilike

iPhone – 2 $

Sigurno je puno lakše usredotočiti se na posao ako kroz prozor vidite (i slušate) šumu, more ili neku drugu prirodnu krasotu. No uredi su uglavnom jako daleko od toga, ali ako vas šum mora, šuštanje lišća, grmljavina ili žamor plaže nadahnjuju pa postajete produktivniji, Noisli je aplikacija koju ćete obožavati. Generirat će vrlo kvalitetne pozadinske zvukove uz koje ne samo da možete raditi nego se možete i opustiti ili oraspoložiti.

 

UccW

Sam svoj widget-majstor

Android – besplatno

Najjača stvar kod Androida, posebice kad ga usporedimo s iOS-om, jest njegova prilagodljivost. Važan element toga su widgeti, one ikonice na početnom ekranu/ekranima koje mogu pokazivati vrijeme, prognozu, broj nepročitanih poruka, obavijesti s društvenih mreža, stanje baterije i sto drugih stvari. UCCW je aplikacija koja omogućava da sami napravite svoj widget – i izgled i funkciju ili barem preuzmete nečiji gotov dizajn i prilagodite ga svojim željama.

 

Hitlist

Do destinacije iz snova – po cijeni iz snova

Android, iPhone – besplatno

Postoji više aplikacija koje će za vas naći povoljne aviokarte za određenu destinaciju na određen dan. No što ako jednostavno želite nekamo putovati, ali ne odmah, nego tek kad/ako se pojave dovoljno jeftine karte? Tu uskače Hitlist, djelo zagrebačko-newyorške ekipe koje je već privuklo povoljne recenzije u vodećim svjetskim medijima i šesteroznamenkaste dolarske investicije. Pa, put pod noge – više nemate isprike u skupim kartama!

 

Lingua.ly

Hau mač voč?

Android, uskoro iOS – besplatno

Učenje stranog jezika zna biti smrtno dosadno kada napamet bubate tekstove koji vas ne zanimaju, a vrlo zanimljivo kad ga učite kroz tekst koji vas zanima. Poanta je ove aplikacije da bilo koju web-stranicu možete pretvoriti u vježbenicu kojom ćete vježbati jezik na kojem je napisana. Nevolja je samo u tome što Lingua.ly ne radi s hrvatskim: možete ga koristiti samo na jednom od svjetskih jezika da biste naučili drugi svjetski jezik.

 

QuickClick

Iskoristite tipke

Android – besplatno

Nema malo nas kojima smeta to što današnji smartphonei imaju sve manje tipki (što je, recimo, falilo tipki za pokretanje kamere? Baš bi nam dobro došla!) i zato treba cijeniti one koje su nam ostale. Svaki mobitel ima tipke za pojačavanje/ stišavanje, ali ih vrlo rijetko koristimo. Uz pomoć QuickClicka moći ćemo ih koristiti i kad nas nije briga za glasnoću; možemo im zadati bilo koju funkciju: da pokrenu kameru, upale “bateriju”, snime bilješku… bilo što!

 

Smart App Lock

Ključanica po mjeri

Android – besplatno

Koliko puta dnevno otključavate mobitel? Previše, zar ne? Možda bi bilo praktičnije ne ga zaključavati osim pojedine aplikacije (one koje sadrže privatne stvari, primjerice galerija ili Facebook). Smart App Lock može zaključati bilo koju aplikaciju ili funkciju telefona (dolazni i odlazni pozivi, pristup internetu preko Wi-Fi-ja ili 3G mreže itd.) – zaporkom, PIN-om, uzorkom ili gestom, a kad netko neuspješno pokuša “provaliti” šifru, snimit će ga!

 

Mr. Silent

Šutnja je zlato

Android – besplatno / 4 $

Ima puno situacija u kojima ne želimo da nam mobitel zazvoni: na sastanku, na pogrebu, rano ujutro… Ovom aplikacijom možemo sve njih unaprijed izbjeći tako da zabranimo mobitelu da zvoni u određeno vrijeme, na određenom mjestu, za vrijeme određenog događaja (koji smo unijeli u kalendar) ili – najbolje od svega – kad nas zove određena osoba (može i obrnuto: da zvoni samo kad zovu određene osobe, a ostale ignorira).

 

Lockscreen Wallpaper Designer

Postavite sliku, ali ne nauštrb čitljivosti

iPhone – 1,99 $

Iz gomile fotografija u albumu iPhonea ne uspijevate nijednu suvislo postaviti kao pozadinsku sliku na zaključanom zaslonu? Najčešće se datum i vrijeme ne mogu pročitati zbog efekta paralakse (dojam da ikone plutaju ispred pozadine). Uz pomoć ove aplikacije sliku možete zumirati i pozicionirati kako god želite. Centralni motiv smjestite u kvadratni, kružni ili zvjezdasti izrez a ostatak će aplikacija zamutiti pa će se na takvoj pozadini sve dobro vidjeti.

 

Zagreb Be There

Upoznajte Zagreb kako dosad niste

Android – besplatno

Zagreb Be There hrvatska je aplikacija, vodič i igra za putnike namjernike koji će se uz razgledavanje grada dobro zabaviti ispunjavajući zadatke koje im zadaje aplikacija, skupljajući bodove, nagrade i popuste te rado upoznati i skrivena mjesta koja nisu na najfrekventnijim turističkim rutama u našem glavnom gradu. Odaberu li, primjerice, rutu Hidden Spots otkrit će gdje je posljednji gornjogradski bunar ili napušteno groblje u Jurjevskoj. A tu su još i Indie Zagreb, Refreshing i ruta Classic Zagreb.

 

Marco Polo

Zovite ga Marko

iPhone – 0,99$

Zametnete li svoj iPhone negdje u gomili spisa na radnom stolu ili ga ostavite pod jastukom u spavaćoj sobi, upadne li u kauč dok malo pridrijemate gledajući televizor ili uopće nemate pojma gdje bi mogao biti – samo ga pozovite, viknite mu: „Marko!“ Ako imate ovu aplikaciju, on će vam se odazvati sa: „Polo!“ Možete čak izabrati kakvim glasom želite da vam se javi.

 

Recikliraj!

Razotkrij, fotkaj, prijavi, očisti…

iPhone – besplatno

Odlučili ste provesti dan u prirodi, ali nije ispalo kako ste planirali jer je netko ostavio stari hladnjak, pljesnivi kauč i hrpu druge krame baš u blizini vašeg omiljenog izletišta. Donedavno biste samo razočarano otišli (možda glasno izgovarajući neke riječi neprikladne za objavu), ali sada možete štošta promijeniti. Uz pomoć hrvatske aplikacije Recikliraj! divlje odlagalište možete fotkati, označiti na karti i prijaviti. A ako ste od akcije, možete organizirati čišćenje i sve ponosno podijeliti na društvenim mrežama.

 

AllCast

S malog na veliki ekran

Android – besplatno / 5 $

Ako imate Smart TV, na njemu ste dobili aplikaciju koja omogućuje prikazivanje videa (i fotografija i glazbe) s mobitela – istog proizvođača. AllCast će bežično poslati sadržaje s bilo kojeg Android mobitela na bilo koji TV koji je smart – sam po sebi ili tako što ste na njega priključili Xbox, Chromecast, WDTV ili bilo koje PC ili Mac računalo ili Android uređaj.

 

Lumosity

Hrana za mozak

Android, iPhone, iPad – besplatno

Kakav bismo to iQ magazin mi bili da vam ne pomognemo da povisite svoj IQ? Ova aplikacija navodno može baš to – doduše, mi sami sebi ne djelujemo ništa pametniji nakon što smo je isprobali, ali tko zna, možda joj treba neko vrijeme da proradi… Uglavnom, riječ je o aplikaciji koja kroz zabavne igre (opet: navodno) pomaže da si poboljšate memoriju, koncentraciju i slično. 60,000.000 ljudi u to je povjerovalo (navodno) – zašto ne biste i vi?

 

Vhoto

Uhvati pravi trenutak

iPhone – besplatno

Čini vam se da uvijek promašite pravi trenutak u kojem treba „okinuti“ fotku? Evo rješenja: Vhoto će umjesto fotografije snimiti video i zatim iz njega sam automatski izvući najbolje fotografije. Radi i sa starim videozapisima ako iz njih poželite izvući najbolje trenutke. Naravno, radi i s prednjom kamerom, pa će čak i najnefotogeničnijima uspjeti izvući dobar selfie!

 

Moment – Track how much you use your iPhone

Trenutak istine

iPhone – 4,99$

Koliko dnevno vremena provedete koristeći iPhone? Možda i ne morate baš svima odgovoriti na ovo pitanje, ali nije loše znati odgovor. Mnogi će se nerado suočiti s činjenicom da dobar dio slobodnog vremena utroše na provjeru statusa i poruka te igranje igrica koje i služe za ubijanje vremena. No jednom kada otkrijete kako stvari stoje, na korak ste od toga da nešto promijenite. Moment zna točno što ste radili i gdje ste sve bili jer prati ne samo aktivnost na iPhoneu nego i vaše kretanje tijekom dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close