Žuti karton za BiH zbog pranja novca i financiranja terorizma

Autor: Tomislav Oharek , 16. rujan 2014. u 14:02
Sarajevo nije ispunilo sve preporuke/FOTOLIA

Bih je zakon o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma trebala usvojiti 1. lipnja, a MONEYVAL je već tada izdao upozorenje.

Nakon što je Međunarodna radna skupine za financijske mjere protiv pranja novca i financiranja terorizma (FATF) zatražila od Odbora stručnjaka Vijeća Europe za provedbu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma (MONEYVAL) da BiH stavi u ICRG proces za nekooperativne zemlje gotovo je sigurno da će se BiH naći u u tom procesu ili na tzv. sivoj listi što je samo korak do crne liste, tvrdi zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.Dodao je kako će se to znati već ovoga tjedan kada će zasjedati MONEYVAL, a na čijem će plenumu BiH biti jedna od točaka, javlja Fena. ICRG proces imat će još veće posljedice za BiH od objavljivanja "Javnog priopćenja o neusklađenosti BiH" na web stranici MONEYVAL-a za neusklađenost BiH po pitanju sprečavanja pranja novca početkom lipnja. 

 

90posto

preporuka MONEYVAL-a je ispunjeno, tvrde u BiH

Neusklađenost sustava
Tada je MONEYVAL ostavio na volju svim zemljama da same odlučuje na koji će način ili u kojoj će mjeri raditi provjere i biti oprezni prema transakcijama u Bosni i Hercegovini, odnosno iz BiH. Sve zemlje su nakon objavljivanja priopćenja obavijestile bankarske instituucije unutar svoje zemlje da u BiH postoje određeni problemi i da je Bosna i Hercegovina predmetom javnog priopćenja o neusklađenosti, pa je to učinila i Hrvatska narodna banka (HNB).Po riječima zamjenika ministra sigurnosti BiH, do sada su sankcije bile individualne zato jer je svakoj zemlji članici MONEYVAL-a bilo ostavljeno na volju da sama odlučuje na koji će način raditi provjere transakcija BiH, dok su posljedice puno ozbiljnije kada se neka zemlja nađe u ICRG procesu.Izaslanstvo iz BiH je na plenumu MONEYVAL-a čije zasjedanje je počelo jučer trebalo pokušati da prezentirati sva dostignuća koja je Bosna i Hercegovina postigla u sprečavanju pranja novca te pokušati uvjeriti sve sve delegate da, unatoč tome što nisu ispunjene sve preporuke, to nije razlog da se Bosna i Hercegovina stavi na sivu listu.

Također, trebali su podsjetiti kako je usvajanjem Zakona o sprečavanju pranja novaca i financiranja terorizma BiH ispunila 90 posto preporuka MONEYVAL-a i FATF-a, a da se onih 10 posto koje nije ispunila odnose se na neusvajanje izmjena i dopuna kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.Inače, upravo zbog kašnjenja s usvajanjem zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a što je trebala učiniti najkasnije do 1. lipnja Bosna i Hercegovina je upala u probleme s MONEYVAL-om. To je tijelo u travnju upozorilo Bosnu i Hercegovinu kako zakon mora biti usvojen do 1. lipnja, međutim kako to nije učinjeno posljedica su bili pozivi i upozorenja toga tijela da sve države-članice i ostale zemlje upozore svoje financijske institucije kako moraju uspostaviti mjere posebnog nadzora nad (novčanim) transakcijama s osobama i financijskim institucijama iz ili u Bosni i Hercegovini kako bi se izbjegao rizik pranja novca i financiranja terorizma. Tom je mjerom BiH svrstana u kategoriju država kakve su Iran ili Sjeverna Koreja. 

Upitan uspjeh
Ćavar nije siguran u uspjeg izaslanstva iz BiH jer smatra kako međunarodne institucije nisu toliku popustljive kada je riječ o ispunjavanju njihovih preporuka te da je BiH imala dovoljno vremena da usvoje sve norme koje su se od nje tražile, javlja Fena.Inače, prema njegovim saznanjima vrlo malo zemalja se nalazi na sivoj listi, a svaka zemlja koja uđe u ICRG proces u njemu se nalazi minimalno dvije do tri godine."Imamo podatak da je Albanija bila na sivoj listi oko dvije do tri godine i da je morala ispuniti mnoštvo dodatnih uvjeta da se izvadi iz te liste", kazao je Ćavar.

Komentirajte prvi

New Report

Close