Zuckerbergova plaća pala na 1 dolar

Autor: Tomislav Pili , 01. travanj 2014. u 22:00
Mark Zuckerberg

Istovjetnom dosjetkom poslužili su se i Steve Jobs te osnivači Googlea.

Mark Zuckerberg, osnivač globalno popularnog Facebooka i 22. najbogatiji čovjek na svijetu prema Bloombergovom indeksu milijardera prošle je godine zaradio svega jedan dolar.

Upravo taj iznos stoji u prijavi osnovne plaće koju je prošle godine poslao SEC-u, američkom regulatoru tržišta kapitala. Zanimljivo je da je još 2012. godine – kada je Facebook javno izlistan na Njujorškoj burzi – Zuckerberg prijavio 503.205 dolara osnovne plaće. No, prijaviti svega jedan dolar godišnje plaće nije njegova dosjetka već dugogodišnja praksa milijardera iz Silicijske doline.Naime, istovjetnom praksom prijave simbolične plaće služio se i suosnivač Applea Steve Jobs te suosnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin.

Svi oni posjeduju ili su posjedovali značajne udjele u dionicama svojih kompanija. Zuckerbergova prijava otkriva i da je lani na troškove putovanja privatnim zrakoplovom utrošio nešto više od 650.000 dolara. Godinu ranije za istu je stavku utrošio gotovo dva milijuna dolara.Podsjetimo, imovina 29-godišnjeg Zuckerberga procjenjuje se na 27 milijardi dolara, a zbog rasta cijene dionica imovina mu se lani gotovo udvostručila. Osim što je jedan od najmlađih milijardera na svijetu, pokretač najpopularnije društvene mreže poznat je i po filantropiji. Lani je u dobrotvorne svrhe darovao 18 milijuna dionica Facebooka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close