Zorana Milanović preko Hamovića i Lazarevića lovi Mlađana Dinkića

Autor: Rato Petković / VLM , 25. lipanj 2013. u 22:01
Ministrica Zorana Milanović, istaknula je kako je zanima upravo odakle osumnjičenima prvi milijun

Hamović i Lazarević imali su ključne uloge u kriminalnoj privatizaciji Nacionalne štedionice dok je Dinkić bio guverner NBS-a.

Srpsko Ministarstvo energetike i okoliša podnijelo je kaznenu prijavu tužilaštvu protiv dvojice tajkuna Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića zbog sumnje da su zlouporabama u energetskom sektoru oštetili državu za više desetina milijuna eura.

U istoj kaznenoj prijavi su i imena bivših visokih dužnosnika u Elektroprivredi Ljubomira Gerića i Vladimira Đorđevića. Ministrica energetike Zorana Milanović podnošenje kaznene prijave objasnila je  time što vlast nastoji otkriti kako su dvojica tajkuna, koji sada posluju legalno, zaradili prvi milijun eura, podsjetivši pritom na uvriježenu krilaticu tajkuna da ih se ne pita kako su stekli početni imetak. "Želimo znati kako je zarađen prvi milijun", objašanjava Milanović, pritom napomenuvši kako je "sramotno ono što je napravljeno u energetskom sektoru zahvaljući spregama s političkim strukturama". Prijava je podnesena još 30. travnja, pa se istupanje ministrice u javnost smatra kao poruka tužiteljstvu da brže poduzme istražne radnje.

Usnulo tužiteljstvo
Vuk Hamović, vlasnik tvrtke EFT i Vojin Lazarević su najveći trgovci strujom u regiji, a podnošenje kaznene prijave nije prvo ispitivanje spomenutih tajkuna. Naime, anketni odbor srpskog parlamenta svojedobno je vodio istragu o zlouporabama u energetskom sektoru, a njegov predsjednik je bio Aleksandar Vučić, sada prvi potpredsjednik u srpskoj vladi. Povod te istrage bila je Hamovićeva i Lazarevićeva trgovina strujom kojom prilikom su je od Elektroprivrede Srbije kupovali jeftino da bi joj poslije izvjesnog vremena prodavali po znatno višoj cijeni. Međutim, iako je ta istraga bila vrlo pompozna od nje na kraju nije bilo ništa.

 

Milanović

Sramotno je ono što je napravljeno u energetskom sektoru zahvaljući spregama s političkim strukturama

Ministarstvo energetike i okoliša sada je obnovilo postupak, a ministrica Milanović ističe kako je cijela stvar o zlouporabama u energetici stajala u ladici tužiteljstva, koje je ostalo nijemo na nalaze kriminalističke policije. Štoviše, dvojica inspektora, što su vodili istragu su uklonjena s tog slučaja, nakon čega je cijeli predmet pokrila prašina.Odmah nakon što je Milanović objelodanila podnošenje kaznene prijave tužiteljstvo se oglasilo informacijom kako je obnovilo istragu, jer su se u međuvremenu promijenile političke okolnosti, koje ne idu u prilog Hamoviću i Lazareviću. U upućenim krugovima prevladava uvjerenje kako bi se obnova postupka mogla proširiti i van energetskog sektora. Hamović i Lazarević imali su ključne uloge u privatizaciji Nacionalne štedionice u kojoj su, pod sumnjivim okolnostima stekli većinski vlasnički udjel. 

Pritisak Bruxellesa
Nagađa se kako bi istraga mogla dovesti i do sadašnjeg ministra financija Mlađana Dinkića, koji je u to vrijeme obnašao funkciju guvernera središnje banke. Dinkić je u medijima više puta prozivan kako je devizne rezerve Narodne banke Srbije držao u ruskoj Eksim banci u kojoj su Hamović i Lazarević imali ključne pozicije, te da su oni državni novac iskoristili za kupnju Nacionalne štedionice, koja je osnovana s ambicijama da bude banka u kojoj će država imati dominantno vlasništvo. Međutim, raznim manevrima država je ubrzo postala manjinski vlasnik, pa su Hamović i Lazarević Nacionalnu štedionicu po izuzetno visokoj cijeni prodali grčkoj EFG banci.

Tadašnji državni dužnosnici u financijskoj i monetarnoj vlasti omogućili su da EFG banka preuzme i unosne poslove preuzimanjem Nacionalne štedionice, kao što je isplata stare devizne štednje, koju je Miloševićev režim potrošio i tako štediše osiromašio za više od šest milijardi eura.Svi ti događaji, koja su vremenom pala u zaborav, sada ponovno isplivavaju na površinu.U povodu toga oglasio se Dinkić, tvrdeći kako je cijela stvar obavljena nakon što je smijenjen s dužnosti guvernera, prebacujući cijelu stvar na tadašnjeg ministra financija Božidara Đelića.Privatizacija Nacionalne štedionice spada u paket sumnjivih, a za koje Bruxelles traži da se detaljno ispitaju, tim više što je Savjet za borbu protiv korupcije ocijenio kako ona spada u jednu od najvećih malverzarcija u srpskoj tranziciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close