Znanost o životu novi stup razvoja postbrexitovske industrije Britanije

Autor: Sergej Novosel Vučković , 27. studeni 2017. u 22:00
Potrebno je pojačati produktivnost britanske ekonomije/FOTOLIA

Life science potiče i znanstvenu produktivnost i poduzetničku inovativnost kao britansku snagu.

Automobili, umjetna inteligencija, znanost o životu (life science) i građevina četiri su "nosiva stupa" industrije u postbrexitovskoj Velikoj Britaniji, kad zemlja 2019. napusti EU.

Ugrađeni su u novu industrijsku strategiju zemlje, koju je vlada Therese May predstavila u ponedjeljak, a koja ima za cilj, kako ocjenjuje Reuters, pojačati oslabljenu produktivnost i poslovanje u ključnim sektorima koji bi mogli biti ugroženi Brexitom. "Britanija ima neka od najboljih svjetskih sveučilišta i istraživačkih instituta, kao i vodećih kompanija u sektorima od napredne proizvodnje do financijskih usluga, znanosti o životu i kreativnih industrija", ustvrdio je ministar poduzetništva Greg Clark, upozoravajući da bi strategija trebala detektirati slabosti koje zemlju sprečavaju u ostvarenju potencijala, kao i snage koje britansku industriju, time i gospodarstvo, vuku naprijed. 

Kao dobar znak da su glavne industrije ispravno uočene, govori i investicija američke farmaceutske kompanije MSD, znane kao Merck&Co, koja je najavila da će se posvetiti bioznanstvenim otkrićima i poduzetničkoj inovativnosti, zahvaljujući i otvaranju istraživačkog centra u Londonu, najavljenog kao "remek-djelo u pružanju radnih uvjeta znanstvenicima i zaposlenicima". Cilj je MSD-a do izgradnje centra 2020. pokrenuti 150 istraživačkih punktova, kako bi se, prema riječima Rogera Perlmuttera, šefa istraživačkog laboratorija, doprinijelo "živoj i brzorastućoj zajednici life sciencea u Londonu, kao i osiguranju većih suradnji unutar europskog znanstvenog sustava".

Sudeći prema tome, London neće osjetiti gubitak sjedišta Europske agencije za lijekove, koja se seli u Amsterdam, jer nova industrijska strategija, drže u britanskoj Vladi, omogućava jačanje infrastrukture i poslovnog okruženja kako bi se poboljšala produktivnost, usporena ne samo Brexitom već i lošijim izvedbama britanske industrije u pogledu izvoza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close