Zlato raste zahvaljujući općem padu na tržištu dionica i industrijskih roba

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2015. u 13:05
Arhivska fotografija: Goran Kovačić / Pixsell

Devalvacija kineske valute i dalje trese burze diljem svijeta, a lančana reakcija pogodila je i tržište roba

Devalvacija kineske valute i dalje trese burze diljem svijeta, a lančana reakcija pogodila je i tržište roba, odnosno energente i industrijske metale koji ovise o gospodarskom rastu dok je zlato u uzletu zahvaljujući investitorima koji traže alternative. Devalvacija juana utjecala je naime na špekulacije hoće li i kada američki Fed podizati kamatne stope što automatski znači i dvojbe oko globalnog rasta i potražnje, smatra Ole Hansen, rukovoditelj strategije za robe u Saxo Banci.

I dok tržište dionica diljem svijeta posljednjih dana žestoko reagira, sa značajnim padovima indeksa na burzama, za tržišta u razvoju posebno su pogubni padovi cijena roba. Ponuda ključnih roba, kao što su sirova nafta, željezna rudača i bakar, premašuje potražnju i rasprodaja koja traje posljednjih mjeseci još nije završila. Bloombergov Commodity Index za 24 najvažnije sirovine, pao je za dva posto, na najnižu razinu u 13 i pol godina, poručuje Hansen. 

– Zlato i platina logično su došli na vrh ljestvice najtraženijih alternativnih investicija, dok su na dnu proizvodi vezani uz energiju, pa i benzin koji je izgubio sve ostvarene pluseve s početka godine. Padajuća cijena benzina pritišće i cijenu sirove nafte za koju se tek očekuje smanjenje potražnje u rafinerijama radi sezonskog usporavanja proizvodnje – kaže Ole Hansen i pojašnjava da je žuti metal dosegao šestogodišnji vrh u cijeni zahvaljujući investitorima koji traže pokriće za valute i dionice koje su u padu.

Nakon devalvacije juana, zlato se oporavilo, no još je rano reći da li se stabiliziralo jer ulagači u ročnice (futures) i ETF-ove još nemaju čvrstih uporišta za zadržavanje poluga. Ipak, negativni faktori su gotovo pa nestali, a devalvacije koje se očekuju diljem tržišta u razvoju kako bi se zadržala konkurentnost, zasigurno će utjecati na daljnju potražnju za zlatom i sličnim imovinama, kako bi ulagači zaštitili svoj portfelj. Slabi rezultati na burzama i prodaja eura, kratkoročno će zadržati dolar u defenzivi, a uz smanjenja očekivanja za Fedove poteze s kamatnim stopama, zlato će zauzeti čvršće pozicije prije eventualnog napredovanja prema očekivanih 1,275 dolara za uncu prema kraju godine, smatraju u Saxo Banci.

Za sirovu naftu vrijedi pak drugačiji pristup – ulagači čini se imaju pozicije da će prvo biti još gore, pa tek onda bolje i okrenuti su na prodaju, zaključuje Hansen iz danske investicijske banke. Naime, ponuda i dalje uvelike premašuje potražnju što sada već predstavlja ozbiljan pritisak na financije najznačajnijih naftnih izvoznika, pa čak i najbogatije države s Bliskog istoka koje, bez obzira na to, za sada nastavljaju s istom taktikom maksimalnog mogućeg crpljenja sirove nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close