Zijin želi i državni Institut za rudarstvo

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2018. u 21:59
U IRM-u u Boru zaposleno je 180 doktora znanosti, magistara i inženjera

Kineska kompanija nedavno je izabrana za strateškog partnera RTB-a Bor.

Kineska kompanija Zijin Mining, strateški partner srpskog RTB-a Bor, zainteresirana je i za kupovinu državnog Instituta za rudarstvo i metalurgiju (IRM), čije je sjedište u Boru.

"Nakon što su uspješno završili transakciju oko strateškog partnerstva s RTB-om, predstavnici kineske kompanije pokazali su zanimanje i za kupovinu IRM-a", rečeno je Večernjim novostima iz Ministarstva rudarstva.

IRM obavlja sve kemijsko-tehnološke i druge analize za RTB, i u njemu radi oko 180 doktora znanosti, magistara i diplomiranih inženjera iz područja rudarstva, metalurgije i geologije, navode Večernje novosti.

U IRM, koji je angažiran i na brojnim drugim projektima u Srbiji i inozemstvu, rekli su da su predstavnici Zijina dolazili da se dogovore o budućoj suradnji, ali da još uvijek nisu iznijeli prijedlog o mogućoj promjeni vlasničke strukture.

"Predstavnici Zijina žele da nastavimo raditi na istim poslovima koje smo radili za RTB", kažu u IRM-u.  Osim za RTB i IRM, kineska kompanija uputila je i ponudu za kupovinu dioničarima kanadske kompanije Nevsun, vlasniku istražnih prava na lokaciji Čukaru peki, jednom od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close