Zijin postao jedini vlasnik srpskog rudnika bakra i zlata

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2019. u 22:00
Foto: Shutterstock

Kineski vlasnik RTB-a Bor platit će 390 mil. dolara kompaniji Freeport-McMoRan.

Kineska kompanija Zijin, vlasnik RTB-a Bor u Srbiji, najavila je da će od američke kompanije Freeport-McMoRan kupiti donju zonu rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora za 390 milijuna dolara, čime će postati jedini vlasnik tog rudnika, i time znatno povećati resurse oba metala, prenosi Reuters.

Zijin već ima 100% udjela u gornjoj zoni ležišta u jednom od najbogatijih rudnika bakra i zlata na svijetu kojeg je kupio od kanadskog Nevsuna, a u tom paketu dobio je i 60,4% donje zone, dok je ostalo pripadalo kompaniji Freeport-McMoRan. Kineska kompanija očekuje da će transakcija biti završena najkasnije do 29. veljače 2020.

Grade uporište na Balkanu

Kako se navodi na hongkonškoj burzi, Zijin će platiti Freeportu početnih 240 mil. dolara za donju zonu rudnika, plus 0,4% neto prihoda od prodaje kada počne proizvodnja, do ukupnog maksimalnog iznosa od 150 mil. dolara.

Reuters ocenjuje da je taj potez nastavak kupovine rudnih rezervi kompanije Zijin koja je stekla uporište na Balkanu ulazeći u Srbiju preuzimanjem RTB-a Bor 2018. godine, nakon čega je ove godine kupila kompaniju Nevsun Resources za 1,4 mlrd. dolara.

Navodi se i da će ovaj potez Zijinu povećati ukupni resurs bakra kojeg kontrolira za 7,72 milijuna tona, ili 15,6%, dok će se njegovi zlatni resursi povećati za 161 tonu, ili za 9,3%.

Kineski Zijin ubrzava aktivnosti za otvaranje rudnika bakra Čukaru Peki kod Bora i početak eksploatacije se očekuje već za godinu ili dvije, izjavio je jučer Stevica Deđanski, državni tajnik u srpskom Ministarstvu rudarstva i energetike.

“Od Zijina kao strateškog partnera RTB-a Bor očekujemo pojačanu razinu investicija u eksploataciju mineralnih sirovina. Ta kompanija radi u 11 država diljem svijeta”, rekao je Deđanski, dodajući da će Zijin uložiti 1,26 mlrd. dolara u sljedećih šest godina.

Ove godine 47.000 t bakra

“Zijin je kupio Nevsun koji je počeo razvijati projekt Čukaru Peki i dramatično ubrzavaju aktivnosti za otvaranje tog rudnika, tako da možemo očekivati početak eksploatacije za godinu do dvije”, objasnio je Deđanski.

Prema njegovim riječima, RTB Bor je prošle godine proizveo 42.000 tona katodnog bakra iz vlastitog koncentrata, a ove godine očekuje se 47.000 tona. Nakon otvaranju rudnika Čukaru Peki očekuje se proizvodnja od 200.000 do 250.000, a možda i 300.000 tona.

Komentirajte prvi

New Report

Close