Zijin platio sve dugove RTB-a Bor

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2019. u 21:59
Isplaćen je i veliki dug Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju

Više od 200 milijuna dolara.

Kineski Zijin, kao novi vlasnik, isplatio je sve dugove RTB-a Bor iz Unaprijed pripremljenog plana reorganizacije, pa je kompanija u 2019. godinu ušla bez tereta zaduženosti, prenosi časopis RTB-a Bor Kolektiv.

"Strateški partner isplatio je više od 200 milijuna dolara u obećanom roku i sada se RTB, odnosno Zijin Bor Copper, kako se tvornica sada zove, bez ikakvog ograničenja pozicionira na tržištu kao jedan od najznačajnijih europskih proizvođača bakra u budućnosti", rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

Prema njegovim riječima, plaćene su sve obveze prema državnom proračunu, dugovi Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju, kao i domaćim bankama, uključujući i Fond za razvoj.

Otplaćen je i kredit EDC banke za topionicu i novu tvornicu sumporne kiseline. Državnim institucijama uplaćeno je 11,2 milijardi dinara, a kanadskoj banci 23 mil. eura i 42,2 mil dolara.

Antić je objasnio da će, kada se ostvare sve Zijinove investicije, Srbija s proizvodnjom od 200 do 250 tisuća tona godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Europi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close