Zijin nakon RTB-a Bor želi i srpski rudnik bakra i zlata

Autor: Poslovni dnevnik , 05. rujan 2018. u 22:00
Milijun tona bakra dobit će se iz rudnika kojeg hoće Kinezi

Kineska kompanija ponudila je preuzimanje kanadskog Nevsuna koji u Srbiji razvija projekt Čukaru Peki.

Kineski Zijin Mining Group ponudio je preuzimanje Nevsun Resourcesa, kanadske rudarske kompanije koja razvija projekt nalazišta bakra Čukaru Peki u Boru i rudnik Bisha u Eritreji, priopćila je jučer kompanija Nevsun.

Obje strane su sklopile sporazum prema kojem će Zijin dati ponudu za preuzimanje svih dionica Nevsuna po cijeni od šest kanadskih dolara po dionici, tako da je ukupna ponuda vrijedna 1,88 milijardi kanadskih dolara (1,41 mlrd. američkih dolara), a bit će dostavljena najkasnije od 18. rujna. Nevsun je vodeća kompanija srednje veličine koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje preko kompanije Rakita Exploration, i provodi projekt Čukaru Peki u Boru, gdje je veliko nalazište bakra.

 

15 godina

planirano je vrijeme eksploatacije rudnika Čukaru Peki pokraj Bora

Očekuje se da će taj novi rudnik biti eksploatiran 15 godina i da će se za to vrijeme dobiti oko milijun tona bakra i gotovo 70 tona zlata, pišu Večernje novosti.  Ta kompanija upravlja i rudnikom u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka. Uprava Nevsuna jednoglasno je preporučio dioničarima kompanije da prihvate ponudu Zijina i odbiju neprijateljsku ponudu za preuzimanje koju je uputila kompanija Lundin, a koja istječe 9. studenoga. Ponuda Zijina uvjetovana minimalnim zahtjevom za otkup 66 posto dionica kompanije Nevsun.

Chen Jinghe, predsednik Zijina, rekao je da ta kompanija nakon preuzimanja Nevsuna namjerava u Srbiji na projektu Čukaru Peki brzo razviti Gornju zonu i u njoj početi proizvodnju bakra, kao i da nastaviti poslove na nalazišta Donja zona. ta kineska kompanija je pobjednik na natječaju za strateškog partnera RTB-a Bor i ugovor bi trebao biti uskoro potpisan. Riječ je o vodećoj je globalna rudarska kompanija specijaliziranoj za istraživanje i razvoj zlata, bakra, cinka i drugih mineralnih sirovina, a njena vrijednost na berzi je približno 10 milijardi dolara.

Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike, rekao je kineska ponuda dobra i za razvoj srpskih rudnika i Borske regije, prenosi Politika. Antić je dodao da je već ponuda Zijina još jedan dokaz koliko je ta kineska kompanija u ekspanziji i želi razvijati svoje projekte diljem svijeta.  To je za Srbiju dobra poruka", rekao je ministar Aleksandar Antić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close