Zijin i Freeport zajedno po srpski bakar?

Autor: Poslovni dnevnik , 10. rujan 2019. u 21:59
Kinezi mogu postati strateški partneri Amerikancima ili otkupiti njihov udjel

Kineska kompanija vlasnik je gornjeg dijela ležišta Čukaru peki, a Amerikanci donjeg.

Plan kineske kompanije Zijin, vlasnika srpskog RTB-a Bor, da uloži gotovo 500 milijuna dolara u početak eksploatacije gornjeg dijela ležišta Čukaru peki, kod Bora, gde su utvrđene rezerve od milijuna tona bakra i gotovo 70 tona zlata, svakako je za tu kompaniju lakši dio posla, pišu Večernje novosti.

Naime, Kinezi su jedini vlasnici gornje zone ležišta Čukaru peki, međutim većinski vlasnik istražnih prava u donjem dijelu ležišta, koji prema preliminarnim procjenama krije rezerve od 15 milijuna tona bakra i čak 300 tona zlata, američka je rudarska korporacija Freeport-McMoRan.

Prema ugovoru, ako dođe do eksploatacije donjeg dijela ležišta Čukaru peki, što je ulaganje vrijedno nekoliko milijardi dolara, Zijin bi stekao 46 posto, dok bi Amerikancima ostalo 54 posto vlasništva.

 

500 milijuna

dolara uložit će Zijin u početak eksploatacije bogatog nalazišta bakra i zlata pokraj Bora

Kinezi mogu sklopiti ugovor o strateškom partnerstvu s Freeportom, ili pokušati od Amerikanaca otkupiti njihov udjel u jednom od najbogatijih svjetskih nalazišta bakra i zlata.

Osim toga, Zijin ima ugovor i o zajedničkom geološkom ispitivanju na istražnim poljima u blizini nalazišta Čukaru peki s velikom britansko-australskom kompanijom Rio Tinto, koja ima rudnike na pet kontinenata i oko 200.000 radnika.

To znači, objašnjava beogradski list, da bi Kinezi trebali uspostaviti suradnju i s Rio Tintom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close