'Nakon izgradnje žičare postat ćemo najznačajnije odredište u regiji s milijun posjetitelja godišnje'

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Planinsko odredište očekuje čak milijun posjetitelja i 10 milijuna noćenja godišnje.

Općina Čajetina u Srbiji obavila je 70% poslova na izgradnji najduže panoramske žičare na svijetu, vrijedne 13 milijuna eura.

Planirano je da taj turistički projekt počne s radom u kolovozu, pišu Večernje novosti. "Čekamo još dvije dozvole, za međupostaju i za stupove od Ribničkog jezera do skijališta Tornik.

Privatnici kojima je pola Zlatibora poklonjeno na korištenje osporavaju proglašeni javni interes projekta od nacionalnog značaja. Žalili su se na sva rješenja, ali zakonom propisano vrijeme za rješavanje tih predmeta istječe, pa se nadamo da ćemo uskoro završiti posao", kaže Milan Stamatović, predsjednik Općine Čajetina.

Do sada su postavljene početna i završna postaja žičare, kao i stupovi do međupostaja. Osnovana je i tvrtka Gold gondola koje će upravljati novim sadržajima.

Trasa žičare duga je devet kilometara, a povezivat će središte planinskog područja Zlatibora sa skijalištem Tornik, dok će se međupostaja nalaziti na Ribničkom jezeru. Moći će se prevesti 600 putnika svakog sata, u 55 kabina od kojih svaka ima po 10 mjesta.

Vožnja atraktivnim planinskim krajem trajat će 25 minuta. "Zlatibor je danas najposjećenije srpsko turističko odredište. Nakon izgradnje žičare postat ćemo najznačajnije odredište u regiji s milijun posjetitelja i 10 milijuna noćenja godišnje", dodao je Stamatović.

Komentari (5)
 • Tursy23
  Tursy23 12:54 11.3.2019.

  Jel se to negdje u Švicarskoj gradi žičara ili

 • purCo
  purCo 12:42 11.3.2019.

  system


  Zagrebačka žičara: 5000 metara, 84 gondole po 10 mjesta, 17 minuta vožnje….300 miliona kuna bez PDV-a ili oko 40 miliona eura

  Zlatibor: 9000 m, 55 gondola po 10 mjesta, 25 minuta vožnje, …100 miliona kuna ili 13 miliona eura…..

  4 km kraća i 200 miliona kuna skuplja…..zna li itko u čemu je kvaka….

  u nagibu, sve naginje na to da će neki kumstvo dobro naplatiti
  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjD_6r0gPrgAhU94qYKHYC3CvcQyCkwAHoECAcQBA&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DPgdmUeNN4Jk&usg=AOvVaw28gHOoql70KS8MY8LwKDl4 [google.com]
 • lantana
  lantana 12:41 11.3.2019.

  Moguće je da će zagrebačka žičara biti pozlaćena iznutra? Ako se prisjetimo javnih WC-a, i oni su bili jako, jako skupi, bez zlata. Možda tamo na Zlatiboru surađuju s upola manjim brojem kumova, možda su im podizvođači puno jeftiniji? Trasa sljemenske žičare će najvećim dijelom starom trasom do vrha, no biti će brža od one zlatiborske i veći broj gondola je u pitanju. Vikendima će možda biti pune, ali koga će te brojne gondole voziti preko tjedna na Sljeme, nije još sasvim jasno. Puno je otvorenih pitanja. Radovi su počeli, živi bili da dočekamo vožnju u novim gondolama.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!