Zet uzdrmao tron kralja Juana Carlosa

Autor: Tomislav Oharek , 04. travanj 2013. u 22:00
Sud je optužio princezu Christinu da je suprugu pomagala u pronevjeri/EPA

Španjolce iritiraju već i sumnje u korupciju dok su prisiljeni nositi se sa sve dubljom krizom i rigidnim mjerama štednje.

Dok se još nije slegla prašina zbog istrage najviših dužnosnika vladajuće Narodne stranke premijera Mariana Rajoya zbog primanja mita i isplata visokih dužnosnika te stranke "ispod stola" i iz crnih fondova, pokretanje istrage nad princezom Cristinom pridonijelo je dojmu kako korupcija u Španjolskoj nije pitanje niza pojedinačnih slučajeva nego je riječ o mnogo malignijoj bolesti koja je metastazirala u sve pore društva.

Naime, španjolska princeza Cristina de Borbón, kći kralja Juana Carlosa, optužena je u srijedu za umiješanost u slučaj korupcije koji se vodi protiv njezina supruga. Pozvana je da dođe na sud 27. travnja kako bi dala iskaz. Riječ je o sudskoj odluci bez presedana protiv jednoga člana kraljevske obitelji. Sudac José Castro napisao je u odluci da postoje dokazi da je princeza surađivala sa suprugom Iñakijem Urdangarinom, koji je optužen za pronevjeru milijuna eura javnih sredstava i poreznu prijevaru dok je bilo na čelu jedne zaklade. Sudac Castro proučavao je e-poštu koju je Urdangarin slao svojoj supruzi tražeći njezin savjet o poslovnim pitanjima. Kako javlja Reuters, kraljevska palača odbila je komentirati te optužbe.

Iñaki Urdangarin, bivši rukometaš koji je oženio kraljevu kćer Cristinu, pod istragom je zbog pronevjere javnih sredstava koja su stavljena na raspolaganje zakladi Noos, koju je vodio, za organizaciju sportskih događaja. Optužen je da je iskoristio svoja poznanstva kako bi izvukao što je moguće više materijalne koristi od sponzorstava diljem Španjolske. Novac je najčešće prikupljao organizirajući seminare o korištenju sporta u promicanju turizma. Urdangarin je optužen za prijevaru, krivotvorenje, pronevjeru i korupciju.

Iako je odbacio optužbe koje su nanijele veliku sramotu španjolskoj kraljevskoj obitelji, ona se nakon izbijanja skandala distancirala od njega. Štoviše, njegovo je ime uklonjeno sa službene internetske stranice španjolske kraljevske obitelji, a nije potpisan čak ni na fotografijama vjenčanja s podsekcije posvećene princezi Cristini.Optužnica protiv četrdesetsedmogodišnje princeze Cristine dodatan je udarac vladavini kralja Juana Carlosa, dugo iznimno popularnog monarha koji je pomogao Španjolskoj tranziciju u demokraciju 70-ih godina, nakon četiri desetljeća totalitarizma. Kralj u Španjolskoj ima mnogo veći značaj od ceremonijalnoga, kao što je slučaj u većini drugih europskih monarhija, a njegov savjet često traže i španjolski premijeri. Dobar primjer njegova značaja je i to što je upravo Juan Carlos odigrao ključnu ulogu u otvaranju saudijskoga tržišta španjolskim kompanijama. Upravo zato skandal u koji je upleten njegovi zet, a sada i kći, osnažilo je glasove koji pozivaju da kralj abdicira u korist Felipea, mlađega brata princeze Cristine.

Španjolce, naime, posebno iritiraju već i sumnje u korupciju dok su prisiljeni nositi se sa sve dubljom krizom i rigidnim mjerama štednje koje ne daju ozbiljnije rezultate.

Komentirajte prvi

New Report

Close