U državi u koju najviše odlaze Hrvati pojačan rizik od recesije, navedeno i zašto

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Narudžbe njemačkoj industriji u srpnju su pale snažnije nego što se očekivalo, pogođene slabom inozemnom potražnjom, pokazali su u četvrtak podaci vlade, sugerirajući da bi posrnuli proizvođači mogli gurnuti gospodarstvo u recesiju u trećem kvartalu.

Izvozno-orijentirano njemačko gospodarstvo trpi zbog slabijeg rasta globalnog gospodarstva i neizvjesnosti na poslovnom planu, prouzročene međunarodnim trgovinskim sporovima te planiranim pa odgođenim izlaskom Britanije iz Europske unije, primjećuje Reuters.

Narudžbe za industrijskim dobrima proizvedenim u Njemačkoji u srpnju su smanjene za 2,7 posto u odnosu na mjesec ranije, pogođene velikim padom potražnje iz zemalja izvan eurozone, pokazali su podaci njemačkog ministarstva gospodarstva.

Na godišnjoj su razini potonule 5,6 posto. Ekonomisti iz Reutersove ankete u prosjeku su očekivali osjetno blaži pad, za 1,5 posto.

Ministarstvo je ujedno blago revidiralo podatak za lipanj, prema kojem su narudžbe u tom mjesecu porasle za 2,7 posto, a ne 2,5 posto kako su prvotno izvijestili.

Treći je kvartal slabo počeo kada su u pitanju nove industrijske narudžbe, konstatiraju u ministarstvu, dodajući da je prognoza za proizvodni sektor sumorna.

"S obzirom na neriješene međunarodne trgovinske sukobe i prigušena očekivanja poslovnih čelnika u sektoru proizvodnje, još nema naznaka fundamentalnog poboljšanja u industrijskom sektoru u idućim mjesecima", dodaje se u priopćenju.

Narudžbe iz zemalja izvan eurozone na mjesečnoj su razini potonule gotovo sedam posto, dok su one trgovinskih partnera iz eurozone kao i onih domaćih blago porasle, pokazuju podaci ministarstva. Ukupne strane narudžbe pale su za 3,9 posto. 

Ako se isključe velike narudžbe, potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima porasla je u srpnju 0,5 posto u odnosu na mjesec ranije, objavilo je ministarstvo.

Pojačan rizik recesije, u fokusu tržište rada

"Nastavljaju se problemi u proizvodnom sektoru. Pad novih narudžbi značajno povećava rizik recesije u njemačkom gospodarstvu", smatra analitičar VP Banka Thomas Gitzel.

"Velika je opasnost da u trećem kvartalu bude zabilježena negativna stopa rasta", dodao je Gitzel.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se 0,1 posto u drugom kvartalu u odnosu na prvo tromjesečje, zbog slabijeg izvoza, pri čemu je pad inozemne prodaje uglavnom povezan s Britanijom i usporavanjem potražnje iz Kine.

Vlada očekuje da će rast ove godine usporiti na 0,5 posto, s 1,5 posto u 2018., a što bi bio najslabiiji rast od 2013. kada je eurozonu potresala dužnička kriza.

"Ono što se u početku činilo kao smanjenje knjige narudžbi većih razmjera preraslo je u krizu u industriji", primjećuje analitičar banke ING Carsten Brzeski, napominjući da silazni trend nije samo posljedica slabije inozemne potražnje i trgovinskih sukoba.

"Od početka godine domaće su se narudžbe zapravo smanjile više nego strane, što pokazuje da su globalne teškoće zahvatile i domaće gospodarstvo", upozorava Brzeski.

Podaci s tržišta rada prošli su tjedan pokazali da je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u kolovozu porasla, slabeći oslonac koji je u proteklom razdoblju podupirao njemačko gospodarstvo u uvjetima slabljenja razmjene s inozemstvom.

Tako sada glavninu dinamike rasta generiraju domaće aktivnosti, što znači da je gospodarstvo ranjivo na najmanje znakove slabosti na tržištu rada, podsjeća Reuters.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve