Željeznice FBiH žele 2017. voziti putnike unskom prugom

Za normalizaciju prometa treba 9,2 mil. kuna Za normalizaciju prometa treba 9,2 mil. kuna

Veliko je zanimanje za prijevoz robe prugom uz Unu do hrvatskih luka.

Oživljavanje željezničkog prometa na području Unsko-sanskog kantona (USK) jedan je od strateških interesa vlade tog kantona, koja je spremna značajnim sredstvima sudjelovati u tom projektu, rekao je Husein Rošić, premijer USK-a. On je izrazio zadovoljstvo time što su Željeznice FBiH taj projekt uvrstile na popis svojih prioriteta u sljedećih nekoliko godina, te istaknuo kako će o svemu razgovarati s najvišim predstavnicima federalnih vlasti.

Prema procjenama, za normalizaciju željezničkog prometa na tom području treba uložiti oko 2,3 mil. KM (9,2 mil. kn). "Spremni smo već sljedeće godine planirati značajna sredstva u proračunu koja bi bila usmjerena u navedene svrhe. Smatramo da bi oživljavanje putničkog, a posebno teretnog željezničkog prometa unskom prugom pridonijelo ekonomskom oživljavanju", rekao je Rošić. Prema riječima Samira Kehrića, glasnogovornika Željeznica FBiH, ta kompanija već 2017. želi uspostaviti putnički promet na relaciji Bihać - Sarajevo.

"Kako bi se to ostvarilo, nužno je obnoviti električne mreže između Bosanske Krupe i Blatne na dionici čija dužina iznosi oko 20 kilometara. Ta mreža je potpuno uništena u ratu. Također, nužni su popravci i rekonstrukcija kolosijeka", rekao je Kehrić, dodajući da Željeznice FBiH ne mogu same osigurati sva potrebna sredstva, te da je nužna pomoć vlasti USK-a. Prema njegovim riječima, postoji veliko zanimanje za prijevoz robe unskom prugom do hrvatskih luka na Jadranu, preko Bihaća i Knina. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!