Željeznice FBiH kupile Gredelj Revom

Autor: Poslovni dnevnik , 06. ožujak 2016. u 21:59
Radnici su na prosvjedima tražili nastavak proizvodnje

Problemi tvrtke počeli su 2010. godine, a radnicima nije isplaćeno čak 50-ak plaća.

Na javnoj prodaji u prostorijama Porezne uprave poduzeće Gredelj Revom Dobošnica kupile su Željeznice Federacije za 1,6 milijuna KM (6,3 mil. kuna)."Svi zaposlenici će vjerojatno ostati u toj radionici. Ima zaposlenika koji su stekli uvjete za umirovljenje, ima onih koji iz nekih drugih razloga neće moći obavljati poslove, ali ćemo ih probati na neki drugi način zbrinuti", istakao je Hamzalija Hankić, dopredsjednik Sindikata radnika Gredelj Revom Dobošnica.

To će značiti spas za 67 radnika koji godinama čekaju na pozitivno rješenje, odnosno ponovno pokretanje proizvodnje i povratak na radna mjesta. Porezna uprava je još 2014. godine blokirala imovinu te tvrtke zbog neisplaćenih obveza prema državi, te je tako dobila i hipoteku nad vlasništvom tvrtke. Radnicima nije isplaćeno 50-ak plaća, ali ni novčana sredstva za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Problemi tvrtke počeli su još od 2010. godine, 2002. godine prodana je za jednu KM, no zagrebački kupci nisu ispunili svoje obveze. Iz kantonalne vlade tvrde da će se na sličan način riješiti i problem radnika Tvornice transportnih uređaja Tuzla, te da je ovo samo jedan od pokazatelja da ni stečaj ne znači kraj rada poduzeća.

"Federalna i kantonalna vlada imaju cilj. Ono što smo u protekloj godini radili, evo sada se pokazuju plodovi našeg rada, iskrene namjere vlada da riješe ove probleme", napominje Mićanović. Međutim, nijedan problem se, dodaje Mićanović, ne rješava preko noći i za sve je potrebno određeno vrijeme kako bi plodovi rada bili vidljivi. Radnici poduzeća Revom Dobošnica prosvjedima i štrajkovima glađu na otvorenom dugo su ukazivali na to da tvrtka može nastaviti raditi, da mogu osigurati proizvodnju i tržište zbog čega su i tražili pokretanje proizvodnje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close