Zdravstvo prva prepreka u trgovinskim pregovorima

Autor: Tomislav Pili , 04. lipanj 2019. u 22:00
Britanska premijerka Theresa May i američki predsjednik Donald Trump/REUTERS

Američka strana želi da se pregovara o svim dijelovima britanskog gospodarstva, uključujući i javni zdravstveni sustav.

Američko-britanski trgovinski sporazum o kojem su u utorak raspravljali Donald Trump i Theresa May već i prije prvih razgovora naišao je na veliku prepreku – pitanje ulaska američkih kompanija u britanski zdravstveni sustav.

Donald Trump u sklopu službenog posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu na poslovnom forumu s britanskom premijerkom Theresom May raspravljao je u utorak o planovima za sporazum o slobodnoj trgovini koji bi stupio na snagu nakon izlaska te zemlje iz Europske unije.  May, koja je s Trumpom vodila poslovni forum, rekla je da Velika Britanija i Sjedinjene Države mogu "svoje veliko partnerstvo … učiniti još većim", prenose agencije.

Moguć sporazum
To se može postići "bilateralnim sporazumom o slobodnoj trgovini, širom ekonomskom suradnjom te zajedničkim radom na oblikovanju i utjecajem na svjetsko gospodarstvo, njegova pravila i institucije", bit je poruka britanske premijerke u odlasku.

Trump je prvog dana svoga državnog posjeta Britaniji na Twitteru napisao: "Veliki trgovinski sporazum moguć je kada se Ujedinjeno Kraljevstvo riješi (EU) okova", dodajući da dvije strane "već pregovaraju". Bijela Kuća je naglasila da Trump podržava ostvarivanje brexita "na način koji neće utjecati na svjetsko gospodarstvo i financijsku stabilnost, a pritom će osigurati neovisnost Velikoj Britaniji".  Trgovina ima veliku važnost za obje države. Prema podacima američkog trgovinskog predstavnika, Ujedinjeno Kraljevstvo 7. je najvažniji trgovinski partner SAD-a s lanjskom robnom razmjenom od 127 milijardi dolara.

Za razliku od trgovine s ostalim ekonomskim silama, Amerika s Velikom Britanijom bilježi trgovinski suficit od 5,4 milijarde dolara.  Ako se pribroji i vrijednost usluga, ukupna trgovinska razmjena dvije države vrijedi 262,3 milijarde dolara uz višak američke strane od gotovo 20 milijardi dolara. Zadnji dostupni podaci ministarstva trgovine za 2015. pokazuju kako američki izvoz u Veliku Britaniju podržava ukupno 665.000 radnih mjesta, od čega 238.000 zahvaljujući robnom izvozu.  

Nema prodaje
U tom kontekstu, Washington pokušava iskoristiti priliku i doći do novog trgovinskog sporazuma s Londonom koji bi dodatno ojačao američku ekonomiju. Za Britaniju je pak sporazum sa SAD-om temelj ekonomskih odnosa sa svijetom nakon izlaska iz EU. Međutim, vladu i oporbene parlamentarce zabrinula je izjava američkog veleposlanika Woodyja Johnsona koji je rekao za BBC u nedjelju da će svi dijelovi britanskog gospodarstva, uključujući i zdravstveni sustav i poljoprivredu biti "na pregovaračkom stolu" u pregovorima o novom trgovinskom sporazumu. 

Prijepor između Washingtona i Londona razbuktao se prije svega oko pitanja ulaska američkih kompanija iz zdravstvenog sektora u javni sustav NHS. Stav Londona jasno je izrazio resorni ministar Matt Hancock na Twitteru. "Moji američki prijatelji, znajte ovo: NHS nije na prodaju", izjavio je Hancock.

"Da, voljeli bismo učiniti da jeftinije kupujemo vaše lijekove koji spašavaju živote, ali NHS neće biti na stolu u bilo kojim budućim pregovorima", dodao je ministar. Njegov kolega "u sjeni" Jonathan Ashworth izjavio je kako su komentari veleposlanika Johnsona zastrašujući i pokazuju da će realna posljedica izlaska iz Europske unije bez sporazuma biti trgovinski sporazum s Trumpom koji vodi ka prodaji NHS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close