Zbogom dizelašima i smrtna presuda auto-industriji?

Autor: Poslovni.hr , 22. veljača 2018. u 12:04
Foto: Thinkstock

Pojedine zemlje i gradovi već su najavili uvođenje zabrana za dizelaše i benzince, međutim ove mjere početi će uvoditi tek 2025. pa i 2040. godine.

Njemački savezni upravni sud razmatrati će odluke nekih gradova o zabrani automobila na dizelsko gorivo radi smanjenja zagađenja zraka.

To bi, kako ocenjuje agencija AP, moglo imati drastične posljedice za auto-industriju u toj zemlji.

Savezni upravni sud u Leipzigu će saslušati argumente povodom žalbe koju su podnijele dvije njemačke države protiv odluka nižih sudova koji su dali pozitivno mišljenje o zabrani vožnje za naročito zagađujuće dizel automobile. 

Odluka bi mogla biti donesena kasnije danas. 

Prvobitne sudske postupke su pokrenule grupacije za zaštitu okoliša koje kažu da su prekomjerne razine zagađenja zraka u desetinama njemačkih gradova u velikoj mjeri prouzrokovali automobili na dizelsko gorivo. One optužuju vVladu da "interese auto-industrije stavlja iznad zdravlja građana". 

Pojedine zemlje i gradovi već su najavili uvođenje zabrana za dizelaše i benzince, međutim ove mjere početi će uvoditi tek 2025. pa i 2040. godine. 

Nakon što je sud u Stuttgartu odobrio uvođenje zabrane prometovanja automobilima s dizelskim gorivom kao mjeru za osjetno smanjenje štetnih čestica u zraku, savezne pokrajine s jakom automobilskom industrijom žalile su se na odluku, i slučaj doveli slučaj do Saveznog vrhovnog suda, koji bi ovu odluku mogao učiniti konačnom.

Komentirajte prvi

New Report

Close