Zbog zastarjelih poreza gube se milijarde dolara

Autor: Tomislav Pili , 25. svibanj 2016. u 15:59
Foto: Thinkstock

Neprilagođeni porezni sustav zahtijeva da se prijavljuju prihodi od 20.000 dolara ostvareni u 200 transakcija.

Uslijed neprilagođenosti poreznog sustava novoj ekonomskoj stvarnosti čak dvije trećine prihoda ostvarenih u "ekonomiji dijeljenja" nije oporezivo, pokazuje studija predstavljena u američkom Kongresu. Kako prenosi Bloomberg, tijekom 2014. više od 2,5 milijuna Amerikanaca ostvarilo je dio prihoda putem platformi poput servisa za iznajmljivanje nekretnina Airbnb, zatim aplikacije za taksi vožnje Lyft ili platforme za kupoprodaju rukotvorina Etsy.

 

2,5milijuna

Amerikanaca zarađuje u ekonomiji dijeljenja

Procjenjuje se da su kompanije iz ekonomije dijeljenja te godine ostvarile prihod od 15 milijardi dolara. Međutim, studija American Universitya na uzorku od 40.000 samozaposlenih Amerikanaca uočila je da dvije trećine osoba koje zarađuju u ekonomiji dijeljenja ne prijavljuju te prihode. Pri tome se ne radi o utaji, već jednostavno postojeća porezna pravila "ne pokrivaju" te prihode. Naime, poreznici zahtijevaju da se u godišnjoj prijavi navedu prihodi od najmanje 20.000 dolara godišnje ostvarenih u najmanje 200 transakcija. Stoga nekoliko milijardi dolara iz ekonomije dijeljenja "iscuri" poreznicima kroz ruke.

No, to je gotovo zanemariv iznos od 194 milijarde dolara koliko američki poreznici procjenjuju da proračun godišnje gubi zbog neprijavljenih osobnih prihoda koji su ispod granica za prijavu. Izvješće predstavljeno kongresnicima sugerira kako se problem mora riješiti jer zastarjeli porezni sustav dovodi u pitanje sposobnost porezne uprave da efikasno i pravedno prikuplja poreze, mišljenja je Carline Bruckner, dužnosnica American Universitya koja je u utorak izvješće i predstavila kongresnicima. Studija tvrdi da je porezna uprava još prije dvije godine upozorena na ovaj problem, ali osim obećanja da će se sustav reformirati, ništa se nije dogodilo. No, problem će biti sve veći jer će do 2020. broj ljudi koji zarađuju na taj način skočiti na sedam milijuna ljudi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close