Zbog Turske izvoz mesa iz BiH pao 23,3%

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2016. u 21:59
Turska je izuzetno važna za BiH izvoznike, Foto: PD

Na smanjeni izvoz mesa i mesnih prerađevina utjecala je obustava izvoza mesa u Tursku koja je trajala od početka godine do svibnja.

Bosna i Hercegovina je u prvih sedam mjeseci ove godine izvezla mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti 60,9 milijuna KM (oko 244 milijuna kuna) što predstavlja pad za 23,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvještava Indikator.ba na temelju podataka Agencije za statistiku BiH.

Na smanjeni izvoz mesa i mesnih prerađevina utjecala je obustava izvoza mesa u Tursku koja je trajala od početka godine do svibnja. Istovremeno, uvoz mesa i mesnih prerađevina iznosio je 157.4 milijuna KM i zabilježio je pad od 1,5 posto. BiH je Tursku ukupno izvezla hrane i živih životinja za prvih sedam mjeseci u vrijednosti 67,4 milijuna KM.

Nakon što je izvoz mesa u Tursku ponovno pokrenut, izvoz BiH mesa i mesnih prerađevina se ubrzao, pa je samo u srpnju iznosio 13,5 milijuna KM. Ukupna BiH razmjena Turske i BiH dosegnula je za prvih sedam mjeseci ove godine 573,3 milijuna KM, od čega na BiH izvoz otpada 191,8 milijuna KM (pad od 4 posto), a na uvoz iz Turske 381,5 milijun KM (rast 5,2 posto).

Politički dužnosnici BiH i Turske ranije su često izjavljivali kako je cilj da se robna razmjena dvije zemlje poveća na milijardu dolara. Taj cilj je još uvijek daleko od ostvarenja budući da je u prvih sedam mjeseci razmjena tek nešto veća od 326 milijuna dolara, a do kraja godine, nastavi liovim tempom, mogla bi iznositi manje od 600 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close