Zbog transporta iranske nafte SAD uvodi nove sankcije Kini

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2019. u 21:59
Kinezi slave 70 godina republike / REUTERS

Za Peking je suradnja s Iranom ‘legitimna i legalna’.

SAD uvode sankcije kineskim kompanijama zbog transporta iranske nafte jer je uvedena zabrana na tu vrstu djelatnosti, izjavio je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Nove sankcije Iranu SAD su uvele poslije napada na naftna postrojenja 14. rujna u Saudijskoj Arabiji, za koje Washington optužuje Teheran, što on negira.

“Nastavljamo poduzimati sve neophodne korake kako bismo izvršili maksimalni ekonomski pritisak protiv iranskog režima i onih koji doprinose destabilizaciji”, rekao je Pompeo u New Yorku, gdje sudjeluje na zasjedanju Generalne skupštine UN.

Rekao je da su SAD upozorile Kinu i druge zemlje da će sankcionirati svako kršenje sankcija prema Iranu, te da je mjera donesena kako bi se spriječio novčani priliv iranskom režimu.

Soja može, nafta ne

Ministarstvo financija SAD priopćilo je da je uvelo sankcije prema šest kineskih entiteta i pet pojedinaca. Nove sankcije uvedene su protiv kineskih kompanija, Kunlun Holding Company i COSCO Shipping tanker, kao i protiv njihovih suradnika. Kina je osudila nove sankcije koje su SAD uvele kineskim firmama i pojedincima koje optužuje za uvoz nafte iz Irana. Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je novinarima da je suradnja Kine s Iranom “legitimna i legalna”. Istovremeno je objavljena informacija da će Kina vjerojatno povećati kupovinu američke soje tijekom trgovinskih pregovora u SAD u listopadu, što je neslužbeno izjavio utjecajni kineski savjetnik za poljoprivredu.

Dogodine do 35 mil. rona

Kina, najveći svjetski uvoznik soje, vjerojatno će kupiti dodatnih milijun do dva milijuna tona kad potpredsjednik vlade Liu He posjeti Washington, rekao je Li Qiang, predsjednik Shanghai JC Intelligence Co.
 Ako razgovori budu uspješni, Kina bi mogla povećati uvoz na između 30 i 35 milijuna tona sljedeće godine, rekao je Li Qiang na industrijskoj konferenciji u Naningu u Kini.
Američki i kineski čelnici nedavno su imali sastanak na razini radne skupine i spremaju se za sastanak na visokoj razini oko 10. listopada. Kina je ove godine već kupila oko 19 milijuna tona američke soje, tako da bi dodatna kupovina značila da je premašila dogovor o uvozu oko 20 milijuna tona iz Sjedinjenih Država.

 

19 milijuna

tona američke soje Kina 
je već kupila ove 
godine

Uz dodatnu kupovinu, Kina će moći da nadoknadi nedostatak u opskrbi do kraja godine, a dio od ranije kupljenih sedam milijuna tona mogli bi se uskladištiti u državne rezerve rekao je Li Qiang.

Peking je nedavno pristao dozvoliti isporuke soje iz Argentine, najvećeg izvoznika stočne hrane. Međutim, ovaj sporazum sa SAD za Kinu je strateški važan.pd

Komentirajte prvi

New Report

Close