Zbog stranih ulaganja susjedna zemlja postala treći proizvođač čarapa na svijetu

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2016. u 11:40
Foto: Thinkstock

U proizvodnji čarapa dominiraju talijanske i njemačke kompanije sa svojim tvornicama u Srbiji, a najveći izvoznik je Valy iz Kraljeva.

Tekstilna industrija Srbije naglo se uzdiže, proizvodnja odjeće za godinu dana povećana je za oko 33 posto, a ukupan izvoz, većinom na europska tržišta, prošle godine dosegnuo je vrijednost od oko milijardu dolara. U Europi najviše se prodaje srpsko rublje i čarape, a krenuo je i plasman odijela, piše novosadski list Dnevnik.

 

200milijuna

dolara vrijedan je lanjski izvoz čarapa iz Srbije

Brojni novi pogoni
Za velik rast srpske tekstilne industrije zaslužni su prije svega inozemni ulagači koji su otvorili brojne tvornice, na primjer u Apatinu, Rumi, Nišu ili pokraj Vranja, a vlasnici su uglavnom Talijani i Turci.  Milorad Vasiljević, tajnik Udruženja za industriju tekstila, odjeće, kože i obuće Gospodarske komore Srbije, kaže da je Srbija prošle godine izvezla čarapa u vrijednosti od 200 milijuna dolara, čime je postala treći proizvođač čarapa u svijetu. "U proizvodnji dominiraju talijanske i njemačke kompanije sa svojim pogonima u našoj državi", objašnjava Vasiljević. Najveći izvoznici prošle godine bili su Valy, proizvođač čarapa iz Valjeva s oko 100 milijuna dolara izvoza, somborski Fiorano, koji je izvezao rublja u vrijednosti od 44 milijuna dolara, te niški Benetton s oko 37 milijuna dolara plasmana raznih odjevnih predmeta.

Sve više zaposlenih
Trenutno u Srbiji radi 620 tvrtki, uglavnom manjih, koje se bave proizvodnjom majica, čarapa, rublja, te manjih odjevnih predmeta, kao i 930 pogona za proizvodnju hlaća, košulja, majica, kaputa.  Od toga 80% su male tvrtke, a 20% tvornice s više od 120 zaposlenih. Sve više radnika u tekstilnoj industriji i dobri proizvodi pridonijeli su da Srbija lani zauzme 18. mjesto na popisu opskrbljivača EU tekstilom, što je veliki napredak jer je ta zemlje 2000. bila na 192. mjestu svih dobavljača u svijetu, a 2005. je bila je na 32. mjestu, što znači da se za deset godina uspjela popeti 14 mjesta, i polako se vraća na poziciju koju je bivša Jugoslavija imala na tekstilnom tržištu Europe. 

Nova predstavništva

Teško nalaze partnere u inozemstvu
Milorad Vasiljević, tajnik Udruženja za industriju tekstila, odjeće, kože i obuće u Gospodarskoj komori Srbije (PKS) kaže da srpskim tekstilnim kompanijama danas nije lako pronaći partnere u inozemstvu jer su prestali postojati bivši Jugoeksport i Genex koji su se bavili upravo tim poslom. "PKS će sredinom ove godine otvoriti predstavništva u zemljama koje su najznačajniji vanjskotrgovinski partneri i radit ćemo na povezivanju naših proizvođača s kupcima", objasnio je Vasiljević.

Komentirajte prvi

New Report

Close