Zbog štrajka švedskih pilota blokirano oko 20.000 putnika, u štrajku i piloti Air Francea

Autor: Poslovni.hr/H , 11. lipanj 2016. u 12:48
Foto: Reuters

Piloti francuske zrakoplovne kompanije Air France započeli su u subotu četverodnevni štrajk koji bi mogao poremetiti planove tisuća nogometnih navijača koji žele stići na svoja odredišta kako bi pogledali utakmice europskog nogometnog prvenstva, javlja BBC.

 Oko 20.000 putnika blokirano je u subotu, drugog dana štrajka švedskih pilota skandinavske zrakoplovne tvrtke SAS zbog kojeg je otkazano 159 letova, objavila je tvrtka.

"Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da spriječimo štrajk ali nismo nažalost bili u mogućnosti postići sporazum", izjavila je glasnogovornica SAS-a Karin Nyman u priopćenju.

"Prioritet su trenutno naši putnici i činimo sve što možemo da pomognemo putnicima pogođenima štrajkom", dodala je ona.

Letovi danskih i norveških pilota nastavljeni su normalno, istaknula je glasnogovornica.

Nakon mjeseci pregovora, sindikat SPF švedskih pilota odbacio je prijedlog o povećanju plaća za 2,2 posto i dalje zahtijeva povećanje od 3,5 posto.

Do štrajka dolazi u jeku turističke sezone za SAS a posebno su pogođeni charter letovi.

 Piloti francuske zrakoplovne kompanije Air France započeli su u subotu četverodnevni štrajk koji bi mogao poremetiti planove tisuća nogometnih navijača koji žele stići na svoja odredišta kako bi pogledali utakmice europskog nogometnog prvenstva, javlja BBC.

Air France je otkazao oko 30 posto letova u subotu. Međutim, naglašava da će mu prioritet biti gradovi u kojima se održavaju utakmice.

Sindikat pilota protivi se novom zakonu o radu koji ide nauštrb radnika jer ih se može lakše zapošljavati ali i lakše otpuštati.

Sindikat Spaf kaže da će štrajk trajati od subote do utorka. Međutim, izvršni direktor Air Francea Frederic Gagey obećao je pokušati minimalizirati učinke štrajka na promet prema gradovima domaćinima EURA 2016. Dodao je da će prekid rada koštati kompaniju oko 5 milijuna eura dnevno.

Očekuje se da će sedam milijuna ljudi posjetiti deset francuskih gradova u kojima se održavaju utakmice.

To je samo jedna u nizu akcija sindikata ovih dana u Francuskoj – smeće se neće skupljati do srijede u Parizu, vlakovi su tek nedavno počeli ponovno redovito prometovati nakon devetodnevnog štrajka, a krajem prošlog mjeseca presušile su i benzinske postaje kada su prosvjednici blokirali rafinerije nafte.

Predsjednik Francois Hollande upozorio je sindikate da ne narušavaju normalno odvijanje nogometnog prvenstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close