Zbog rasta prometa Aerodrom Nikola Tesla ulaže 20 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2015. u 22:00
Prošle godine beogradski aerodrom ostvario je dobit od 26,8 milijuna eura

Najviše, oko 15,2 milijuna eura, bit će uloženo u zgradu terminala koja će se proširiti za 11.000 četvornih metara.

Uprava beogradskog Aerodroma Nikola Tesla pozvala je srpske građevinare da sudjeluju u projektima proširenja kapaciteta najveće srpske zračne luke.

Vrijednost poslova, koji moraju biti završeni u roku od dvije godine, iznosi 20,2 milijuna eura. Pri tome će najviše, odnosno 15,2 milijuna eura, biti uloženo u zgradu terminala koja će se proširiti za 11.000 četvornih metara, da bi Nikola Tesla mogao spremno dočekati uvođenje interkontinentalnih letova. Planirana je i izgradnja između tri i osam tisuća četvornih metara komercijalnih sadržaja. Ana Luković, direktorica za investicije i razvoj Aerodroma Nikola Tesla rekla je da je 2014. bila rekordna godina za tu kompaniju na svim područjima zbog čega je tvrtka odlučila povećati svoje kapacitete.

"Imali smo rekordan broj putnika, letova, rekordne financijske rezultate i dobit, što nas je dovelo do ruba prometnih kapaciteta i da bismo novu sezonu dočekali spremno odlučili smo se da ovaj kratkoročni investicijski ciklus, koji će završiti do kraja sljedeće godine", objasnila je Luković. Aerodrom Nikola Tesla, čijih je 83 posto u vlasništvu države, u 2014. godini imao je rast broja putnika od 31 posto, nastavak rasta zabilježen je i u prva tri mjeseca ove godine, u prosjeku oko 13 posto. Kroz Nikolu Teslu je 2014. prošlo 4,6 milijuna putnika.

Ukupni prihodi prošle godine iznosili su 89,1 milijuna eura (56 posto više nego 2013.), dok je ostvarena neto dobit od 26,8 milijuna eura. Srpska vlada najavila je privatizaciju ili davanje pod koncesiju beogradske zračne luke, a prema pisanju beogradskih listova za jednu ili drugu mogućnost zainteresirana je francuska kompanija Vinci. Ta kompanija upravlja s 23 zračne luke u Francuskoj, Portugalu i Kambodži. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close