Zbog privatizacije Vučićeva vlada ruši vodstvo EPS-a

Autor: Poslovni dnevnik , 27. travanj 2014. u 22:00
Vrh EPS-a je optužen i za 'lošu reakciju' prilikom nedavnog hladnog vremena koje je zahvatilo Srbiju /M. Sušenj/PIXSELL

Ministarstvo energetike koje vodi Zorana Mihajlović optužilo je čelnike EPS-a za veliku štetu nakon havarije transformatora u TE Kostolac.

Formiranje nove srpske vlade nije moglo proći bez skandala jer je prošlog tjedna izbio ozbiljan sukoba između Ministarstva energetike i čelnika državne Elektroprivrede Srbije (EPS) koje vode visoko pozicionirani kadrovi vladajuće Srpske napredne stranke.

Prvo je sredinom prošlog tjedna Ministarstvo energetike koje vodi Zorana Mihajlović, potpredsjednica SNS-a čije mjesto u novoj Vučićevoj vladi nije bilo upitno, oštro napala vodstvo EPS-a zbog havarije na transformatoru bloka B2 TE Kostolac. Ministarstvo je ustvrdilo da je za nastalu štetu od 10 milijuna eura odgovoran menadžment EPS-a koji, kako se navodi, "niti nakon višemjesečne procedure nije uspješno okončao natječaj za osiguranje svoje pokretne i nepokretne imovine, a sve do sada dostupne informacije govore da je taj postupak vođen nezakonito". EPS-u se zamjera i niz drugih propusta, na primjer loša reakcija menadžmenta u izvanrednoj situaciji koja je nastala zbog vremenskih nepogoda 16. i 17. travnja, kašnjenje remonta na postrojenjima EPS-a, problemi s nabavom brojila, a nisu zaboravljeni niti "nepovoljni izvještaji vladinih regulatornih tijela".

 

10milijuna

eura šteta je za koju je optuženo vodstvo EPS-a

Dakako, ove teške optužbe u srpskim medijima protumačene su kao najava brze smjene Aleksandra Obradovića, direktora EPS-a i predsjednika Savjeta za elektroenergetiku SNS-a. Međutim, kako navodi list Danas, EPS je prilično odlučno odgovorio Ministarstvu energetike. "Apsolutna je neistina da je EPS neosiguran jer je za svu imovinu u svim dijelovima sistema Elektroprivrede Srbije na vrijeme pribavljeno osiguranje i šteta nastala na transformatoru bit će nadoknađena od osiguranja. Nije propust menadžmenta EPS-a što ugovor za osiguranje nije zaključen već je višemjesečna procedura, koju Ministarstvo energetike naglašava, posljedica podnošenja zahtjeva za zaštitu prava o kojima odlučuje Republička komisija za zaštitu prava ponuđača. Natječajni postupak za nabavu osiguranja je u potpunosti proveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavama", poručili su iz EPS-a.

U EPS-u drže da su višemjesečni napadi znak nečije namjere da se sustavno uruši EPS, "jer nekome ne odgovara najbolji povijesni financijski rezultat, rekordna proizvodnja i izvoz električne energije, kao i ogroman uspjeh na liberaliziranom tržištu, gdje je EPS potpuno porazio konkurenciju".EPS je konačno potpuno jasno naveo svoje tumačenje napada zamolbom Ministarstvu energetike da ne nasjeda na pritiske lobističkih grupa koje "hoće destabilizirati EPS i pretvoriti ga u lak plijen za privatizaciju". Ministrica Mihajlović u listopadu 2013. izjavila je da EPS neće ići u privatizaciju te da će postati dioničko društvo, što bi omogućilo da građani Srbije dobiju besplatne dionice EPS-a. Je li u međuvremenu vrh SNS-a odustao od tih planova i odlučio se za privatizaciju tvrtke, kako sumnjaju u EPS-u, doznat će se ubrzo. Srbija je, inače, svojim građanima već podijelila dionice nekih važnijih državnih poduzeća poput Telekoma Srbije.

Novi kadrovi

EPS Trgovanje u Sloveniji čeka registraciju

Prošlog tjedna Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije imenovao je Bogdana Labana za novog direktora Elektrovojvodine i Milomira Dinića za direktora ogranka Elektrotimok u okviru kompanije Jugoistok. Za v.d. direktora HE Pirot, u sklopu kompanije HE Đerdap, imenovan je Ljubomir Stojanović. Članovi Nadzornog odbora EPS-a imenovali su i Dragana Vlaisavljevića, direktora Direkcije EPS-a za trgovinu električnom energijom, za direktora tvrtke EPS Trgovanje u Sloveniji. Time je omogućen početak procedura za registraciju EPS Trgovanja u Ljubljani.

Komentirajte prvi

New Report

Close